Edouard Philippe novi premijer Francuske

Macron se u Berlinu sastao sa Angelom Merkel (AP)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron postavio je u ponedjeljak poslanika konzervativca Edouardea Philippea za premijera, čime je održao obećanje iz kampanje da će da u francusku politiku “uvesti” nova lica.

Agencija AP navodi da je 46-godišnji Philippe, član Republikanske partije i gradonačelnik Le Havra, uglavnom nepoznat glasačima.

Na njegovo imenovanje za predsjednika francuske vlade gleda se kao na napor centriste Macrona da formira većinu u Parlamentu privlačenjem desnice, prenosi Tanjug.

Sastanak u Berlinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je u Berlinu novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, uz najviše vojne počasti, na početku njegove prve posjete inostranstvu otkako je stupio na funkciju, prenosi Tanjug.

Oni su, poslije srdačnog rukovanja, počeli razgovore, samo dan nakon što je Macron inauguriran za predsjednika, prenosi AP.

Velika grupa građana, među kojima su neki nosili zastave Evropske unije, posmatrala je ceremoniju dočeka šefa francuske države.

Macron se posljednji put sa njemačkom kancelarkom sastao kao predsjednički kandidat, u martu u Berlinu.

Njemačka i Francuska su tradicionalno pokretači evropskih integracija, ali su njihovi odnosi proteklih godina u slabljenju s obzirom na ekonomske nedaće Francuske, napominje američka agencija.

Macron je odabirom Berlina za prvu destinaciju na funkciji šefa francuske države nastavio tradiciju francuskih predsjednika, a četvrti je predsjednik te zemlje koga Merkel dočekuje kao njemačka liderka u proteklih 12 godina.

Prioritetna polja

Macronovo okruženje je najavilo da se novoizabrani francuski predsjednik danas sastaje s njemačkom kancelarkom kako bi sa njom počeo saradnju na tri prioritetna polja – sigurnosti, ekonomiji i investiranju, i socijalnoj zaštiti, javili su francuski mediji.

Njemačka kancelarka mu je 7. maja, nakon što su objavljeni prvi rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora, srdačno čestitala, među prvima, ubejdljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marine Le Pen.

Angela Merkel izjavila je ranije u ponedjeljak da želi blisku saradnju s Macronom i da bi njihove dvije države učinile sve da oblikuju evropsku politiku.

“Učinit ćemo sve ne samo da pomognemo Francuskoj, nego i da oblikujemo evropski put s Francuskom”, rekla je Merkel u obraćanju u gradu Ahsen, u blizini granice s Belgijom, prenosi Reuters.

Macron će razgovarati s Merkel u Berlinu, s težnjom da naglasi važnost odnosa s Njemačkom u ponovnom pokretanju evropskog projekta, navodi agencija.

Izvor: Agencije