CAR: U napadu kršćanskih milicija poginulo 30 ljudi

Centralnoafrička Republika je pogođena međuvjerskim nasiljem od 2013. godine (Reuters)
Centralnoafrička Republika je pogođena međuvjerskim nasiljem od 2013. godine (Reuters)

Stotine civila potražile su utočište u džamiji u gradu Bangassou u Centralnoafričkoj Republici od neprestanih napada pripadnika kršćanskih milicija, koji su dosad ubili oko 30 civila, izvijestili su u predstavnici UN-a u toj zemlji.

Napadi tokom vikenda u mjestu Bangassou na granici s Kongom uključivali su stotine boraca s teškim oružjem i bili usmjereni na tamošnje muslimane, što pokazuje da se višegodišnji međuvjerski sukob u Centralnoafričkoj Republici pogoršava.

Napadnuta je i UN-ova baza, što je potaknulo raspoređivanje dodatnih vojnika u taj grad u očekivanju daljnjih napada. Pojačanja su uspjela do sumraka djelomično osigurati grad, rekao je glasnogovornik UN-ovih snaga Herve Verhoosel.

Zapovjednik UN-ovih snaga Parfait Onanga-Anyanga izjavio je u intervjuu Reutersu kako njegovi vojnici rade sve kako bi brzo preuzeli kontrolu nad Bangassouom, a na upit o civilnim žrtvama ustvrdio je da je poginulo do 30 osoba. Mnogi od boraca su djeca – vojnici pod uticajem droga, dodao je.

Predsjednik lokalnog Crvenog krsta pastor Antoine Mbao Bogo izjavio je kako je pucnjava nastavila u nedjelju odzvanjati ​​iz grada, blokirajući pokušaje njegove organizacije da dođe do ranjenih i mrtvih ljudi.

Povećano nasilje

Zadnjih mjeseci, milicije potaknute etničkim i vjerskim suparništvima povećale su nasilje unatoč obećanjima da će sudjelovati u Vladinom programu razoružavanja. Promatrači smatraju da milicije iskorištavaju prazninu nastalu nakon što su ugandski i francuski vojnici proteklih mjeseci, nakon završetka svojih misija napustili zemlju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju “bijes” zbog napada na mirovnu misiju u kojoj sudjeluje 13.000 ljudi, u kojima su ubijena šestorica pripadnika mirovnih snaga na području oko Bangassua, gdje prethodno nije bilo sukoba.

Premijer Centralnoafričke Republike Simplice Sarandji osudio je u nedjelju zločine i obećao da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Centralnoafrička Republika je pogođena međuvjerskim nasiljem od 2013. godine, nakon što su uglavnom muslimanski Seleka borci prigrabili vlast i protjerali tadašnjeg predsjednika Francoisa Bozize, izazvavši odmazdu milicija iz kršćanske manjine.

Više od 400.000 ljudi u bivšoj francuskoj koloniji u međuvremenu je raseljeno, a čak 2,2 milijuna ljudi, ili gotovo polovica stanovništva, preživljava zahvaljujući pomoći međunarodnih organizacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO