Video: Vojnici mirno stoje dok Izraelci bacaju kamenje na Palestince

Izraelska grupa za ljudska prava objavila je snimak izraelskih vojnika koji mirno stoje dok jedan metar od njih jevrejski doseljenici bacaju kamenje na Palestince na Zapadnoj Obali.

Grupa Yes Din traži od izraelske vojske da istraži ponašanje svojih vojnika nakon incidenta koji se desio u petak u blizini sela Burin, piše Haaretz. 

“Ovo je ozbiljan incident u kojem su vojnici dozvolili kriminalcima da bacaju kamenje nesmetano”, navodi se u saopćenju. 

“Vojnici imaju odgovornost da spriječe nasilje i ovlasti da privedu osobe koje krše zakon i predaju ih policiji. Kako to nisu učinili, vojska mora istražiti ovo ponašanje”, dodaje se. 

Uprkos videu, vojska je negirala tvrdnje da su vojnici ignorirali incident. 

“Snage koje su došle na mjesto incidenta pokušale su da razdvoje dvije strane i tražile od doseljenika da prestanu bacati kamenice”, navodi se. 

U saopćenju vojske se dodaje i da su Palestinci bacali kamenje, te da je incident “završio bez povreda”. 

Vojska tvrdi da su doseljenici bili na tom području kako bi ugasili požar. 

Sličan incident desio se kod sela Burin u srijedu, gdje je jedna grupa također snimila maskirane doseljnike kako bacaju kamenje na Palestince. 

Tada je došao jedan vojnik i rastjerao doseljenike, ali nije nikoga priveo. Snimljen je i kako jednog od doseljnika grli. 

Jedina osoba koja je tada privedena bio je palestinski mladić koji je bacao kamenja na Izraelce, navodi Haaretz. 

Izvor: Agencije