SAD protiv prisustva S. Koreje na samitu u Kini

Kinesko Ministarstvo je u utorak saopćilo da će Sjeverna Koreja poslati delegaciju na samit (AP)

Washington je upozorio Peking da bi prisustvo Sjeverne Koreje na samitu o kineskom novom “Putu svile”, koji će ovog vikenda biti održan u Kini, moglo ugroziti učešće drugih zemalja na tom značajnom diplomatskom skupu.

Ambasada SAD-a u Pekingu dostavila je diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova Kine u kojoj se navodi da je pozivom Sjevernoj Koreji poslana pogrešna poruka u trenutku kada svijet pokušava izvršiti pritisak na Pjongjang zbog njegovih ponovljenih raketnih i nuklearnih proba, prenosi Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Neimenovani izvor upoznat sa tom notom tvrdi da bi neke zapadne zemlje mogle napustiti posebnu sjednicu u okviru samita kojoj će, kako je najavljeno, Sjevernokorejci prisustvovati, ukoliko im na tom skupu bude data previše značajna uloga.

“To je izazvalo veliku zabrinutost”, rekao je isti izvor.

Očekivanja od Kine

Glasnogovornica Kancelarije za istočnu Aziju pri američkom State Departmentu Anna Richey-Allen izjavila je da je SAD očekivao da će Kina susjednu Sjevernu Koreju “pritisnuti” kako bi se vratila “ozbiljnim pregovorima” o denuklearizaciji.

“To podrazumijeva i preduzimanje koraka kako bi se režimu sjevernokorejskog lidera Kim Jon-una jasno stavile do znanja političke, ekonomske i diplomatske posljedice njegovih nesmotrenih i nezakonitih akcija”, istakla je ona.

Kinesko Ministarstvo je u utorak saopćilo da će Sjeverna Koreja poslati delegaciju na samit, ali nije iznijelo druge detalje.

SAD će na samit poslati delegaciju na čelu sa savjetnikom Bijele kuće Mattom Pottingerom, najavilo je kinesko Ministarstvo ranije danas.

Britanska agencija napominje da za sada nije jasno kojim sjednicama će Sjeverna Koreja prisustvovati, navodeći da je za nedjelju po podne zakazano nekoliko sjednica.

Izvor: Agencije