Globalni hakerski napad zarazio hiljade kompjutera u 100 zemalja

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara otkupnine u svakom pojedinačnom napadu (EPA)

Vjeruje se da se u globalnom hakerskom napadu na 57.000 kompjutera u gotovo 100 zemalja koristio virus kojeg je napravila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), javljaju agencije.

Hakeri su naveli svoje žrtve da otvore zaražene privitke u e-mailovima koji su na prvi pogled izgledali kao da sadrže fakture, poslovne ponude, sigurnosna upozorenja i druge dokumente. 

Softver je zatim blokirao kompjutere i nije dozvoljavao njihovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup. Tražili su između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za cyber sigurnost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitcoinu.

Dodaju i da je u napadu korišten virus kojeg nazivaju “WCry” i “WannaCry”.

Stručnjaci iz Avasta su rekli da su uočili 57.000 napada u 99 zemalja te da su najviše pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan. 

Napadi koji su izazvali najviše posljedica zabilježeni su u Velikoj Britaniji, gdje su bolnice i klinike morale otkazati prijem i pregled pacijenata jer nisu imali pristup kompjuterima. 

Britanska vlada saopćila je da još ne zna ko stoji iza jučerašnjeg napada koji je poremetio rad zdravstvenog sistema zemlje, izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd.

“Nismo u mogućnosti da vam kažemo ko stoji iza napada. Taj posao (istrage) je i dalje u toku”, rekla je za britanske medije.

Navela je da Nacionalni centar za cyber sigurnost sarađuje sa zdravstvenom službom u toj zemlji kako bi se osiguralo da napad bude obuzdan i ograničen, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala radi sa svima njima na otkrivanju odakle je napad došao.

Rudd je rekla da vlada u Londonu ne zna da li je napadom upravljala strana vlada.

Napad na ruske banke, španski telekom, Renault…

Evropski policijski ured Europol saopćio je da je ovaj hakerski napad “na dosad nezabilježenom nivou”. Navedeno je da će zbog ovih napada “biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca”.

Dodao je i da sarađuje sa zemljama i kompanijama koje su pogođene napadom.

Centralna banka Rusije saopćila je danas da su zabilježeni “ogromni” napadi na banke u toj zemlji koji su uspješno osujećeni, objavila je ruska agencija RIA novosti, prenosi Reuters. Ruski mediji su naveli da su se i državne Ruske željeznice uspješno odbranile od cyber napada.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonica i još nekoliko kompanija našlo se na udaru napada, saopćila je vlada u Madridu. 

Špansko ministarstvo energetike je potvrdilo “više cyber napada usmjerenih na španske kompanije”, dodajući da su napadači koristili virus koji blokira pristup datotekama sve dok se ne plati “otkup”. 

Lokalne vlasti u Švedskoj saopćile su da je i njihovih 70 kompanija “zaraženo” virusom.

Francuska kompanija Renault je posljednja firma koja je pogođena u velikom valu napada, saopćio je danas menadžment te kompanije.

“Pogođeni smo”, rekla je glasnogovornica kompanije za AFP, navodeći da procjenjuju situaciju u pokušaju da pronađu rješenje.

“Posao se nastavlja od sinoć. Radimo sve što je neophodno da se suprotstavimo ovom napadu”, dodala je ona. 

Slovenski proizvođač automobila Revoz iz Novog Mesta, u vlasništvu Renaulta, tek je u kasnim jutarnjim satima u subotu uspio otkloniti kvar izazvan virusom.

Kompanija je, kako javljaju mediji, dobila poruku da u roku od tri dana za deblokadu svog kompjuterskog sistema mora platiti otkupninu ili će se svota koja se za to traži biti udvostručena.

‘Nema načina da se zaustavi’

James Scott iz vašingtonskog Instituta za kritičnu tehnološku infrastrukturu rekao je da su se virusi pojavili prošle godine kao “epidemija”, dodavši da je zdravstveni sektor pogotovo ranjiv zbog loše digitalne sigurnosti. 

“Osoblje nema trening o cyber sigurnosti, stalno klikaju na linkove koji otvaraju viruse. Tužno je i što nisu svoje podatke kopirali, to je veliki problem”, rekao je za Al Jazeeru. 

Privatne sigurnosne kompanije identificirale su virus kao novu varijatnu “WannaCry”, koji ima sposobnost da se automatski proširi na veliki broj mreža, iskorištavajući poznati ‘bug’ u Microsoftovom operativnom sistemu Windows. 

“Jednom kada uđe i počne se kretati infrasturkturom, nema načina da se zaustavi”, rekao je Adam Meyers iz firme CrowdStrike. 

G7 o cyber sigurnosti

Ministri finansija G7 fokusirali su se na cyber sigurnost u subotu u Bariju, na jugoistoku Italije, temu koja je se već nalazila na dnevnom redu sastanka dok je masovni val informatičkih napada pogodio više desetaka zemalja.

“Imamo dogovor o brojnim temama među kojima borbi protiv cyber zločina koji su nažalost aktuelni”, rekao je italijanski ministar finansija Pier Carlo Padoan.

Ministri finansija G7 najavit će pojačanu saradnju u borbi protiv informatičkog piratstva, a SAD i Velika Britanija su zaduženi za usavršavanje međunarodne preventivne strategije.

Opasnost od informatičkih napada po ekonomije i finansijske sisteme sedam najbogatijih zemalja već je bila na dnevnom redu sastanka kad je val istovremenih cyber napada zahvatio u petak gotovo 100 zemalja, zarazivši administracije i kompanije.

Izvor: Agencije