U toku globalni hakerski napad

Otkupnina iznosi 300 američkih dolara u bitcoinu i raste ako se ne plati do datog roka (Arhiva)

U toku je velika hakerska kampanja usmjerena protiv više svjetskih zemalja, u kojoj se informatičke sistem napada takozvanim “ransomware” virusom.

Na meti su navodno Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Rusija, Španija, Kina, Italija, Ukrajina, Hrvatska i Holandija, a zasad su samo neke to potvrdile. Dosad je otkriveno čak 57.000 napada virusom WannaCry.

Otkupnina 300 američkih dolara

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su danas izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procurjeli cyber virus američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), tvrdi portal Politico u svom američkom izdanju.

Otkupnina iznosi 300 američkih dolara u bitcoinu i raste ako se ne plati do datog roka.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je večeras da su se i njihovi računari našli na meti hakerskog napada, ali da su na vrijeme primijenjene zaštitne mjere pa je virus blokirao tek manje od jedan posto računara Ministarstva.

Britanske bolnice bile su primorane ranije danas da preusmjeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog cyber napada izvedenog na cijeloj teritoriji zemlje.

Reuters prenosi da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije saopćila da je 16 organizacija iz tog sistema zahvaćeno cyber napadom i da nema informacija da su hakeri uspjeli da pristupe podacima pacijenata.

Softver za traženje otkupa

Daily Telegraph je objavio da hakeri traže otkup i da, prema dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i računari, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane.

AP je ranije prenio navode NHS Digitala, koji se brine o cyber-sigurnosti bolnica, da je napad izveden “softverom za traženje otkupa” pod nazivom Wanna Decryptor koji zaključava računar i drži ga kao “taoca” dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

“Nakon nečega za šta se sumnja da je cyber napad izveden na nacionalnom nivou preduzimamo sve moguće mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili naše lokalne sisteme Nacionalne zdravstvene službe (NHS)”, objavio je na Twitteru ogranak NHS-a za Merseyside na sjeveru Engleske.

Izvor: Agencije


Povezane

Virusi, malwari, ransomwari… Cyber kriminal kao porez za život online. Svake sekunde 12 ljudi, ili milion dnevno, postane neka vrsta žrtve cyber kriminala. U ovosedmičnom Aljazeera Business magazinu otkrivamo crnu stranu novih tehnologija. Koliko nas košta cyber kriminal, ko su najveće mete hakera, koliko su države, kompanije i građani svjesni ozbiljnosti situacije i koliko brinu o […]

Published On 29 Apr 2017

Cyber-kriminal mnogi nazivaju i porezom na nove tehnologije. Zbog sve veće upotrebe i umrežavanja uređaja te objavljivanja privatnih podataka online, građani postaju laka hakerska meta. Koliko su sigurne pametne kuće, u kojima je sve na dugme i vezano za internet i pametni telefon, istražio je Dušan Hadži Nikolić.

Published On 29 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO