CIA osniva Centar za misije u Sjevernoj Koreji

Ovaj centar jedanaesti je takve vrste u sklopu obavještajne agencije (Reuters)

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je formiranje centra koji će se baviti samo Sjevernom Korejom. 

Centar za misije u ovoj zemlji koristit će se svim resursima CIA-e i drugih obavještajnih agencija kako bi odredio koje to rakete posjeduje Pjongjang i kakva je njihova prijetnja, saopćeno je iz CIA-e u srijedu. 

“Formiranjem Korejskog centra integrirat ćemo i usmjeriti napore CIA-e protiv ozbiljnih prijetnji SAD-u i njegovim saveznicima”, rekao je direktor CIA-e Mike Pompeo. 

Ovaj centar jedanaesti je takve vrste u sklopu obavještajne agencije. Oni djeluju kao zasebni, fokusirani su na određen problem i koriste se svim resursima obavještajnih agencija. 

Neki su od njih i Centar za misije u Africi, Centar za protivterorističke misije i Centar za misije na Bliskom istoku. 

Osnivanje centra koji je fokusiran na jednu zemlju umjesto na cijelu regiju ili kontinent ukazuje da administracija predsjednika Donalda Trumpa preuzima drugačiji pristup prema Sjevernoj Koreji. 

“Kao što su prijetnje s kojima se suočava naša nacija dinamične, tako ih i CIA mora određivati”, rekla je glasnogovornica CIA-a Heather Fritz Horniak.

‘Kozmetički potez’

Sjeverna Koreja izvršila je niz testova balističkih raketa u posljednjem periodu, nakon čega je Trump upozorio na “veliki konflikt”. 

Međutim, bivši zvaničnik CIA-e Bob Baer rekao je za Al Jazeeru da je potez osnivanja ovog centra “kozmetički” te da ova agencija ne zna šta da radi sa Sjevernom Korejom, koja ima nuklearno naoružanje. 

Dodao je da se čini da CIA ne želi poremetiti komunikacije zemlje ili je napasti oružjem. Smatra da Sjeverna Koreja nikada ne bi mogla steći jednakost sa SAD-om te se služi svojim nuklearnim oružjem za ucjenu kako bi natjerala Washington na pregovaranje. 

Baer predlaže da SAD dadne prednost utjecaju Kine nad Sjevernom Korejom i pusti Peking da se bavi svojim nuklearnim susjedom. 

Izvor: Al Jazeera