Trump odgodio odluku o klimatskom sporazumu

Ugljen, Ugalj
Ugalj kao najdestruktivnije gorivo donosi veliku emisiju CO2 s negativnim posljedicama za okoliš, privredu i zdravlje (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump neće, suprotno očekivanjima, objaviti svoju odluku o klimatskom sporazumu prije summita G7 krajem svibnja u Italiji, objavila je Bijela kuća.

“Predsjednik želi biti siguran da će imati vremena izabrati najbolju strategiju za zemlju”, rekao je njegov glasnogovornik Sean Spicer, kako prenosi Hina.

Spicer je precizirao da će odluka biti donesena nakon Trumpova povratka sa summita G7 koji će se održati 26. i 27. svibnja.

Prije preuzimanja dužnosti, Trump je poručio da će izaći iz sporazuma kojeg je u prosincu 2015.na summitu o klimi COP21 u Parizu potpisalo gotovo 200 zemalja.

SAD se obvezao do 2015. smanjiti emisiju stakleničkih plinova između 26 i 28 posto u odnosu na razine iz 2005. no analitičari smatraju da je teško da će Trump to podržati.

Obama i EU pozivaju na podršku

Očekivalo se da će predsjednik, koji želi revitalizirati američku industriju ugljena, u idućih nekoliko dana objaviti smatra li ništavnim sporazum koji je njegov prethodnik Barack Obama snažno zagovarao i za koji je ustrajno lobirao.

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je kako vjeruje da će SAD po pitanju klimatskih promjena nastaviti ići “u pravom smjeru”, iako bi se taj proces u mandatu sadašnje administracije mogao usporiti, a Washington je na poštivanje Pariškog sporazuma o klimi pozvala i Europska unija.

Pozdravljen kao prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju uzročnikom zagrijavanja planeta, njegovi potpisnici su se složili da bi se razina zagrijavanja trebala zadržati “znatno ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje”, težeći prema 1,5 stupnjeva Celzija.

Tek nešto više od tri mjeseca otkako je napustio Bijelu kuću, Obama je na konferenciji o prehrambenoj industriji u Milanu kazao da su klimatske promjene izazov “koji će, kao niti jedan do sada, dramatičnije iscrtati obrise ovog stoljeća”, uputivši poziv industrijski najrazvijenijim zemljama, poput SAD-a i Kine, da budu predvodnici u sučeljavanju s tim izazovom.

“S obzirom na trenutnu raspravu koja se vodi u Washingtonu, moguće je da će se politika zaštite okoliša usporiti, ali ja sam uvjeren da će SAD nastaviti ići u pravom smjeru”, kazao je Obama.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini zatražila je od SAD-a da ostane privržen pariškom sporazumu o klimi te nastavi s financiranjem agencija UN-a poput UNICEF-a, UNHCR-a, Svjetskog programa za hranu (WFP) i UNRWA, agencije koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

Mogherini: Ulagati u agencije UN-a

“Klimatske promjene su stvarnost i već utječu na našu sigurnost. Sve je povezano i mi se i dalje nadamo da će SAD pronaći način da ostane privržen pariškom sporazumu”, kazala je Mogherini.

Što se UN-ovih agencija tiče, kazala je da je njihov rad ponekad važniji za mir i sigurnost od izdvajanja za vojsku.

“Ključno je da svi nastavimo ulagati u agencije UN-a. One su jednako važne za globalni mir i sigurnost kao i izdvajanje za vojsku – ako ne i važnije”, kazala je Mogherini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vlade dobrovoljno izdvajaju za UN-ove agencije, a SAD za mnoge od njih daje najviše novca. Washington također plaća 22 posto temeljnog proračuna UN-a od 5,4 milijarde dolara i 28,5 posto od 7,9 milijardi dolara vrijednog budžeta za mirovne operacije.

Predsjednik Trump je predložio smanjivanje izdvajanja za UN i njegove agencije, a za financiranje mirovnih operacija predlaže ograničenje od 25 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO