Chelsea Manning želi pomagati ljudima nakon izlaska iz zatvora

Bez pomilovanja, Manning bi ostala u zatvoru do 2045. godine, služeći 35-godišnju kaznu (Reuters)

Chelsea Manning izdala je svoje prvo saopćenje otkad je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju 35 godina zbog objavljivanja povjerljivih podataka, u kojem navodi da želi pomagati drugima nakon što sljedeće sedmice izađe iz zatvora.

Manning (29), transrodna osoba u američkoj vojsci, odležala je gotovo sedam godina u vojnom zatvoru Fort Leavenworth nakon što je osuđena da je objavila više od 700.000 povjerljivih podataka, videosnimaka, diplomatskih prepiski i izvještaja sa bojnog polja WikiLeaksu, što je bila najveća objava takvih podataka u historiji SAD-a.

Njen slučaj postao je fokus debate o tajnovitosti Vlade i postao je razlog okupljanja pristalica građanskih sloboda, koji su kaznu vidjeli kao prestrogu i kao način da se uzbunjivači zastraše od otkrivanja Vladinih tajni.

Kazna će biti ukinuta 17. maja

“Prvi put mogu vidjeti svoju budućnost kao Chelsea. Mogu zamisliti da preživim i živim kao osoba koja jesam u vanjskom svijetu”, rekla je Manning u saopćenju koje je izdala Američka unija građanskih sloboda.

Ona dodaje da se nada da će usvojiti lekcije koje je naučila, ljubav koju je primila i da će raditi da drugima život učini boljim.

Bijela kuća saopćila je da će njena kazna biti ukinuta 17. maja.

Bivši predsjednik Barack Obama pomilovao je Manning u januaru, rekavši da je ona preuzela odgovornost za svoje zločine, a da je kazna prevelika u poređenju s drugima koji su osuđeni za slična djela, navodi Reuters.

Republikanci su pomilovanje opisali kao opasan presedan.

Manning je rođena kao muškarac; javnosti je prvobitno bila poznata kao Bradley Manning, a nakon suđenja za špijunažu prvi put se izjasnila kao žena.

Transrodna žena u vojnom zatvoru

Ranije je rekla da je objavila povjerljive informacije zbog transparentnosti i odgovornosti.

Dosad se pokušala ubiti dva puta i teško se nosila kao transrodna žena u vojnom zatvoru za muškarce.

U svom saopćenju Manning navodi da se u zatvoru suočila s periodima koje je provela u samici i ograničenom zdravstvenom njegom.

Advokat Američke unije za građanske slobode koji je zastupa rekao je da se ona ne osjeća ogorčeno zbog vremena provedenog u zatvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna od posljednjih odluka Baracka Obame prije odlaska iz Bijele kuće smanjenje je zatvorske kazne zviždačici Chelsea Manning. Bradley Manning, koji je u međuvremenu promijenio apol i ime u Chelsea, bio je vojni obavještajni analitičar, odgovoran za najveće curenje informacija u američkoj sistoriji. Osuđen je na 35 godina zatvora zbog otkrivanja hiljada povjerljivih informacija WikiLeaksu.

Published On 18 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO