Video: Žestoki sukobi na prvomajskim protestima u Parizu

Deseci zamaskiranih mladih napalo je u ponedjeljak u Parizu molotovljevim koktelima policiju koja je odgovorila suzavcem, a u sukobu je povrijeđeno troje pripadnika interventne policije, od kojih je jedan zadobio teške opekotine, javljaju agencije.

“Zamaskirane osobe bacale su na policiju razne predmete i moltovljeve koktele, a snage reda odgovorile su suzavcem. Povrijeđeno je troje policajaca”, kazala je glasnogovornica policije.

Iz povorke u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, izdvojilo se oko 150 zamaskiranih mladih koji su izazvali nerede.

Mimohod u povodu 1. maja organizirala su četiri sindikata, demonstrirajući protiv ukidanja radničkih prava, ali i ekstremne desnice pa su se čuli pozivi za uskraćivanje glasa čelnici Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Međutim, između sindikata je došlo do raskola oko usvajanja stavova prema predsjedničkim kandidatima. Drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će se suočiti Le Pen i centrist Emmanuel Macron, održava se u nedjelju, 5. maja.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski sindikati organizovali su proteste na ulicama Pariza dok se u Parlamentu glasa o promjenama zakona o radu. Iz vlade predsjednika Hollandea tvrde da su reforme ključne za povećanje konkurentnosti francuske ekonomije. Ali, na veliko nezadovoljstvo radnika, reforme će također omogućiti poslodavcima da lakše otpuštaju radnike kada dođu loša vremena.

Masovni protesti u Francuskoj. Taksisti nezadovoljstvo zbog konkurencije, poput Ubera, iskazali su na ulicama. Policija i vatrogasci imali su pune ruke posla. Osim kopnenog, na udaru je bio i francuski vazdušni saobraćaj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO