Netanyahu Abbasu: Ne finansirajte terorizam

Izraelski premijer je odao poštu ubijenim pripadnicima snaga bezbjednosti Izraela (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelirao je danas na palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da “prestane da finansira terorizam”.

Govoreći okupljenima povodom Dana sjećanja na žrtve terorizma, Netanyahu se indirektno obratio Abbasu, pomenuvši Abbasov predstojeći sastanak s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na kome će se diskutovati o obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

“Kako možete govoriti o miru i finansirati terorizam? Otkažite plaćanje ubicama, poništite zakon koji zahtijeva isplate ubicama. Finansirajte mir, ne ubistvo”, rekao je Netanyahu, aludirajući na novac koji Palestinska uprava daje porodicama palestinskih sigurnosnih zatvorenika i onih koji su ubijeni u napadima na Izraelce. 

Netanyahu je jutros govorio i na komemoraciji za pale vojnike, rekavši da egzistencija Izraela zavisi od spremnosti vojnika na žrtve.

“Naši životi nastavljaju da zavise od heroizma naših sinova i kćeri i volje za žrtvovanje”, rekao je Netanyahu, dodavši da to “nije samo uslov za našu egzistenciju, već takođe za postizanje mira sa našim susjedima”.

Izraelski premijer je odao poštu ubijenim pripadnicima snaga sigurnosti Izraela, uključujući svog brata Yonatana Netanyahua, a obratio se i ožalošćenim porodicama.

Odata pošta palim vojnicima

“Rane gubitka nikad zaista ne zarastaju. Kada se spremam da šaljem naše vojnike u bitku, teška srca i uz najveće obzire, ja mislim na njih i njihove porodice jer znam da je ponekad cijena ogromna”, rekao je Netanyahu.

“Građani Izraela, mi smo braća u dobru i zlu u nadama za mir i bolu rata, svi mi, Jevreji, Druzi, muslimani, beduini, hrišćani i Čerkezi”, rekao je Netanyahu.

Prije početka ovih ceremonija Izraelci su dvominutnim šutanjem na zvuk sirene tačno u 11 sati odali poštu palim vojnicima i žrtvama terorizma. 

Od 1860. godine kada je prvi jevrejski kvart osnovan van zidina jerusalemskog starog grada, 23.544 muškaraca i žena poginulo je služeći u snagama sigurnosti Izraela i jevrejske zajednice prije stvaranja države, prema zvaničnim podacima. 

U napadima poginulo je 3.117 ljudi. Netanyahuov brat, vojni oficir ubijen je u upadu komandosa prilikom oslobađanja taoca koje su držali palestinski teroristi na aerodromu u Entebbeu u Ugandi u julu 1976. godine.

Izvor: Agencije