Trump pozdravio ‘izvanredan napredak’ u odnosima s Kinom

Nakon izbora u novembru Trump je ublažio ton spram Pekinga (Reuters)
Nakon izbora u novembru Trump je ublažio ton spram Pekinga (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak “izvanredan napredak” postignut u njegovim odnosima s Kinom, drugog dana samita s kineskim kolegom Xi Jinpingom na Floridi.

“Napravili smo izvanredan napredak u našem odnosu s Kinom”, rekao je Trump u kratkoj izjavi novinarima, ne navodeći detalje, nakon što su, prema najavama, trebali razgovarati o trgovinskim pitanjima i sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Trump je uoči samita govorio da će Kini izraziti zabrinutost u vezi s njenim trgovinskim praksama te zatražiti od Xija da učini više kako bi zaustavio sjevernokorejske nuklearne ambicije.

Uprkos najavama, ne očekuje se da će u tim pitanjima doći do većeg pomaka.

Dvojica čelnika od četvrtka, kada je kineski predsjednik stigao u SAD, nude javno sliku srdačnog sklada nakon burnih mjeseci obilježenih oštrim diskursom Trumpa, koji je tokom kampanje optužio Kinu da “ne poštuje” američku privredu.

Ublažen ton prema Pekingu

Nakon izbora u novembru Trump je ublažio ton spram Pekinga.

Razgovori u petak bili su obilježeni situacijom u Siriji nakon što je Trump u četvrtak navečer naredio američki napad na zračnu bazu u toj zemlji.

Reakcija Xija na taj napad nije poznata.

Ipak, u petak je Kina pozvala na smirivanje stanja, na dnevnom susretu s novinarima u Ministarstvu vanjskih poslova u Pekingu.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar Rex Tillerson sastao se sa kineskim predsjednikom XI Jinpingom prvi put. Tillerson je govorio o važnosti dobrih odnosa dvije zemlje, napominjući  kineskom predsjedniku da američki predsjednik Donald Tramp cijeni dosadašnji odnos s Kinom. Rastuća prijetnja, nuklerani program Sjevrene Koreje bila je glavna tema razgovora.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO