Rusija suspendirala sporazum sa SAD-om o Siriji

Putin kaže da su napadi ugrozili američko-ruske odnose (AP)

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države za agresiju na Siriju nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio raketne napade na sirijske vojne ciljeve jer ih krivi za napad hemijskim oružjem u Idlibu u kojem su ubijeni deseci civila.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da Putin smatra napade na Siriju “agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog zakona”. Dodao je kako smatra da su napadi izvedeni zbog lažnog izgovora.

Peskov je rekao da Sirija ne posjeduje hemijsko oružje te da su međunarodni posmatrači nadzirali uništavanje takvog oružja u Siriji.

Dodao je da će Trumpov potez imati posljedice po rusko-američke odnose.

U međuvremenu, ruski novinar objavio je na Instagramu snimak sirijskog vojnog aerodroma nakon američkih napada. Na videosnimku se vide oštećenja hangara.

Mediji: Assad sklonio vojne avione

“Ovim korakom Washington je zadao ozbiljan udarac rusko-američkim odnosima, koji su već bili jadni”, rekao je Peskov.

Prema riječima Putina, napadi predstavljaju ozbiljnu prepreku stvaranju međunarodne koalicije za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant, prenio je Peskov.

Putin smatra da su američki napadi pokušaj da se odvrati pažnja svijeta od civilnih žrtava u Iraku, gdje je najmanje 150 ljudi ubijeno u seriji zračnih udara koalicije.

Rusija je suspendirala sporazum sa SAD-om o sprečavanju incidenata i sigunosti letenja iznad Sirije

U međuvremenu, libanska televizija Al-Majadin je javila kako je komanda sirijske vojske evakuirala većinu borbenih aviona iz zračne baze prije nego što su je pogodile američke rakete.

Libanska televizija pozvala se na “informacije”, javlja Reuters. 

Ranije je najavljeno da američki državni sekretar Rex Tillerson putuje u Moskvu u srijedu, gdje će se sastati s predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson sastat će se s Lavrovom u Moskvi u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije