Bijela kuća: Napadi u Siriji signal su cijelom svijetu

Zvaničnik SAD-a rekao je da je sirijski režim možda imao pomoć pri napadu hemijskim oružjem (AP)

“Raketni napadi na vojni aerodrom u Siriji predstavljaju snažan signal za ostatak svijeta i bili su odlučni, opravdani i proporcionalni”, saopćila je u petak Bijela kuća. 

Iz Bijele kuće također je saopćeno da predsjednik Donald Trump vjeruje da bi Vlada Sirije barem trebala poštivati sporazume o zabrani upotrebe hemijskog oružja, prenosi Reuters.

“Prvo i prije svega, predsjednik vjeruje da Vlada Sirije, režim Bashara al-Assada, kao minimum treba prihvatiti da poštuje sporazume o zabrani upotrebe hemijskog naoružanja. Mislim da to treba biti minimum standarda uspostavljen u svijetu”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Nije, međutim, navedeno hoće li predsjednik Trump odobriti dodatne napade protiv Assadovih snaga.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley rekla je ranije u petak da je SAD “spreman učiniti više, ali da se nada da to neće biti potrebno”.

‘Napad u potpunosti opravdan’

Dodala je da je Washington preduzeo veoma odmjeren korak, koji je bio “u potpunosti opravdan”, kada je izvršio raketni napad na Siriju zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

“SAD neće stajati postrani kada se upotrijebi hemijsko oružje. U vitalnom je interesu naše nacionalne sigurnosti da spriječimo širenje i upotrebu hemijskog oružja”, rekla je ona na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.

Također je kazala da je SAD insistirao da sjednica Vijeća sigurnosti bude otvorena kako bi “svaka zemlja koja odluči braniti zločine sirijskog režima to morala uraditi pred očima javnosti, da to cijeli svijet čuje”.

Ruski izaslanik u UN-u Vladimir Safronkov ranije u petak optužio je SAD da je prekršio međunarodno pravo time što je izvršio zračne napade na Siriju.

“SAD je napao teritoriju suverene Sirije. Mi smatramo da je taj napad flagrantno kršenje međunarodnog prava i čin agresije”, rekao je on u Vijeću sigurnosti.

Britanski ambasador Matthew Rycroft rekao je da su američki napadi opomena za sirijskog predsjednika zbog napada hemijskim oružjem, kao i da je to adekvatan odgovor na neopisiva zlodjela.

“Da Rusija nije sedam puta uložila veto u Vijeću sigurnosti, prkoseći stavovima ostalih članica, Assad bi se suočio sa sankcijama i pravdom”, dodao je Rycroft.

“Assadov cilj jest uništenje svih onih koji mu se odupiru, bez obzira pod koju cijenu”, kazao je francuski ambasador Francois Delattre.

On je dodao da je američki napad na Siriju legitiman i da je postao neophodan da bi se Assad zastrašio i odvratio.

‘Sirijski režim možda imao pomoć’

Istovremeno je zvaničnik SAD-a kazao da je sirijski režim možda imao pomoć pri napadu hemijskim oružjem u gradu Idlibu, na sjeveru Sirije, ne optuživši direktno Moskvu za saučesništvo.

“Sumnjamo da im je neko pomogao u napadu na grad, za koji je naširoko optužen režim u Siriji”, rekao je viši zvaničnik SAD-a novinarima.

“U najmanju ruku, Rusi nisu uspjeli kontrolirati aktivnost svog sirijskog klijenta”, kazao je za AFP zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

On navodi da SAD ne može jasno reći kakvo je učešće Rusije moglo biti, a da će se, ako bude dokaza ili uvjerljivih optužbi, s time postupati najbolje što se može.

Zvaničnici SAD-a rekli su da je primijećen ruski ili sirijski dron kako osmatra bolnicu koja je uništena nekoliko sati nakon prvobitnog napada na Idlib.

Rusija obustavlja ‘crvenu liniju’ s Pentagonom

Ministarstvo odbrane Rusije od subote će obustaviti “crvenu liniju” s Pentagonom, saopćeno je u petak navečer u Moskvi, prenose ruske agencije.

“Odgovarajuća nota već je uručena američkom vojnom atašeu u Moskvi”, rekao je novinarima predstavnik za medije Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

“Prije blizu sat vremena u rusko ministarstvo pozvan je vojni ataše američke ambasade, kome je zvanično uručena nota o tome da ruska strana od 8. aprila obustavlja ispunjavanje svojih obaveza u okviru Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane i Pentagona, s ciljem sprečavanja incidenata i osiguravanja sigurnosti za letove aviona u okviru operacije u Siriji”, rekao je on.

Konašenkov je demantirao izvještaje američkih medija o tome da je Rusija zadržala “crvenu liniju” s Pentagonom.

Ranije u petak glasnogovornik Pentagona izjavio je da je američka vojska unaprijed obavijestila ruske snage o napadu na sirijsku zračnu bazu i da u napadu nisu pogođeni dijelovi baze za koje se vjeruje da su u njima prisutni Rusi.

Američki državni sekretar Rex Tillerson kazao je da Washington “nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve”, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije