Amerikanci ne žele finansirati gradnju zida

Većina Amerikanaca je za povećanje izdvajanja za odbranu i graničnu patrolnu službu (AP)

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da se većina Amerikanaca protivi finansiranju izgradnje zida na granici s Meksikom, kao i da većina Amerikanaca podržava smanjenje pomoći drugim državama u svijetu.

Protiv finansiranja izgradnje zida je 58 posto ispitanika, dok se prijedlogu protivi 86 posto demokrata i 57 posto nezavisnih, a među republikancima taj odnos je dva prema jedan za zid.

Rezultati ankete, koju je proveo Centar za istraživanje odnosa s javnošću NORC, pokazuju da većina građana SAD-a podržava plan predsjednika Donalda Trumpa da poveća izdvajanja za odbranu i graničnu patrolnu službu.

Najmanje 47 posto ispitanika je podržalo povećanje finansijskih sredstava za odbranu i vojsku, dok se tome protivi 34 posto Amerikanaca.

Razlike republikanaca i demokrata

Također, većina Trumpovih pristalica se protivi smanjenju budžeta za naučna i medicinskih istraživanja.

Prema anketi, većina Amerikanaca podržava smanjenje pomoći drugim državama u svijetu, kao i smanjenje sredstava za programe zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Ipak, stavovi simpatizera dvije partije se u značajnoj mjeri razlikuju po određenim pitanjima.

Primjerice, veća izdvajanja za vojsku podržava 75 posto republikanaca i 26 posto demokrata, a smanjenje pomoći drugim državama podržava 72 posto republikanaca i 30 posto demokrata.

U anketi NORC-a, koja je trajala od 23. do 27. marta, učestvovalo je 1.110 stanovnika SAD-a.

Izvor: Agencije 


Povezane

U dokumentu piše da bi bilo idealno da zid bude visok devet metara, od betona, da izgleda impozantno i da se po njemu ne može penjati ili bušiti ga.

Published On 19 Mar 2017
Meksiko, SAD, Zid
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO