Izraelski vojnik ubijen u napadu automobilom

Napad se desio kod autobuske stanice nadomak naselju Ofra u blizini Ramallaha (Reuters)
Napad se desio kod autobuske stanice nadomak naselju Ofra u blizini Ramallaha (Reuters)

Palestinac je ustrijeljen i uhapšen nakon što je, navodno, izvršio napad automobilom u blizini jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. U napadu je jedan vojnik ubijen, a drugi povrijeđen.

Vozač, identificiran kao 23-godišnji Ahmad Moussa Hamed, zaletio se u dvojicu izraelskih vojnika koji su stajali između betonskih barijera blizu autobuske stanice nadomak naselju Ofra u blizini Ramallaha.

Dvadesetogodišnji Elichai Taherlev poginuo je u incidentu, dok je drugi vojnik lakše povrijeđen.

Nedugo nakon napada izraelska vojska izvršila je pretres Hamadove kuće u selu Silwad pored Ramallaha.

Izraelske vlasti također su suspendirale radne dozvole za članove Hamadove porodice, koje su im omogućavale da rade u Izraelu, javili su mediji.

Pokret Hamas pohvalio je u saopćenju ovaj navodni napad.

‘Nastavak Intifade’

Glasnogovornik Hamasa Abed al-Latif al-Qanaou kazao je da je ovaj napad odgovor na “kontinuirane izraelske zločine nad Palestincima”.

Hazem Qassem, drugi zvaničnik Hamasa, kazao je u izjavi za novinsku agenciju Ma'an da je ovaj incident “dokaz da će se Intifada u Jerusalemu nastaviti i da se može završiti jedino oslobođenjem i slobodom”.

Intifada, o kojoj Qassem govori, odnosi se na val nasilja koji se raširio okupiranim teritorijama u Izraelu nakon oktobra 2015. godine.

Time se broj Izraelaca koji su poginuli u valu palestinskih uličnih napada, koji su počeli u oktobru 2015, popeo na 39.

Istovremeno, u posljednjih 18 mjeseci poginula su najmanje 242 Palestinca u Izraelu i na palestinskim područjima, prema agenciji Reuters.

Prije pet dana izraelska policija ubila je jednog Palestinca koji je nožem napao troje Izraelaca u jerusalemskom Starom gradu.

Hamas pogubio Palestince

Hamas je u Gazi pogubio tri Palestinca osuđena za kolaboraciju s Izraelom, objesivši ih u sklopu kampanje kojom žele motivirati preostale agente Izraela da to priznaju u zamjenu za blažu kaznu.

Egzekuciji, koja je izvršena u dvorištu sjedišta policije u toj enklavi, prisustvovali su čelnici i dužnosnici Hamasa i Gaze. Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje vodi Hamas, objavilo je da su tri muškarca u dobi od 32, 42 i 55 godina osuđeni za izdaju i špijuniranje za neprijateljsku stranu.

Optuženici su Izraelu pružali informacije koje su mu pomogle da pronalazi i ubija Palestince, uključujući i čelnike vojnih frakcija, smatra Ministarstvo. Onima koji se predaju Hamas nudi ublaženu kaznu, anonimnost i zaštitu njihovih porodica od stigme koju u Gazi nosi glas o kolaboraciji s Izraelom.

Suđenja su kroz protekle dvije godine provodili sudovi koji su također pod kontrolom Hamasa, a o izricanju najstrožije kazne odlučeno je nakon iscrpljivanja svih drugih pravnih procedura, ističe Ministarstvo.

Hamas vlada Gazom od 2007. godine, kad je preuzeo vlast od Fataha palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Hamasovi sudovi otad su na smrt osudili 106 osoba, te proveli pogubljenja 22, tvrde palestinske i međunarodne udruge za ljudska prava.

Palestinske vlasti koje upravljaju Zapadnom obalom osudile su ta vješanja kao ilegalna, tvrdeći kako Hamas za njih nije dobio pristanak Abbasa, koji smatra da osuđeni nisu imali pravedna suđenja, prenose agencije Wafa i dpa. Palestinski zakon predviđa da Abbas, kao predsjednik, ima završnu riječ u odluci o provedbi egzekucije.

Pogubljenja su osudile palestinske i međunarodne udruge za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO