Erdogan širi ‘Štit Eufrata’ i na Irak

Turski vojnici još su stacionirani u sigurnim regijama i uz granicu, što je gotovo 2.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio je kako bi naredna faza Operacije Štit Eufrata mogla biti ekstenzivnija od nedavno okončane prve faze, te kako bi se mogla izvoditi i na iračkim i sirijskim teritorijama koje drže razne oružane grupe, prenose agencije.

Erdogan je istakao kako će, iako još nisu dobile zvanično ime, druga i treća etapa operacije imati i iračku dimenziju, zajedno sa sirijskom.

„Tamo je Talafar, tamo je Sinjar, imamo svoje ljude u Mosulu“, dodao je govoreći o Turkmenima u regiji.

Nepoznat broj vojnika

Pokrenuta 24. avgusta prošle godine i realizirana uz podršku Slobodne sirijske vojske (FSA), operacija Štit Eufrata imala je za cilj jačanje sigurnosti i osiguranje podrške koalicijskim snagama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Okončana je 29. marta.

Turska je zauzela granični grad Jarablus na Eufratu i istjerala borce ISIL-a s područja od 100 kilometara od granice, zatim se premjestila južno u Al-Bab, ISIL-ovo.

Turski vojnici još su stacionirani u sigurnim regijama i uz granicu, što je gotovo 2.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije. Broj turskih vojnika uključenih u operaciju još nije otkriven.

Izvor: Al Jazeera i agencije