UN: Na pomolu sukob SAD-a, Rusije i Kine o ljudskim pravima

Sjedinjene Američke Države su predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN za april (Reuters)
Sjedinjene Američke Države su predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN za april (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su pripremile vjerovatni obračun s Rusijom i Kinom u aprilu, svojim planom da održe sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti o ljudskim pravima, što je tema kojoj se Moskva i Peking protive.

Sjedinjene Američke Države su predsjedavajući Vijeća za april. Na zatvorenom sastanku Vijeća, predloženi sastanak 18. aprila o ljudskim pravima je formalno za sada izostavljen iz kalendara.

„Bit će to široka rasprava čija namjera nije da izdvoji neku zemlju nego više da govori o temi i kako je ona povezana sa sukobima i ima li nešto što možemo učiniti“, rekla je američka ambasadorica Nikki Haley zemljama članicama u ponedjeljak.

Sjedinjene Američke Države optužuju Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi za pristrasnost protiv Izraela. Haley je isto tako rekla kako nije sigurna da to tijelo služi bilo čemu „osim onima koji sjede u njemu da se zaštite“.

Pitanje nadležnosti

Ako Haley ne bude mogla postići dogovor s Rusijom i Kinom i nastavi gurati sastanak, zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Petr Iličev je rekao kako će Moskva zatražiti rijetko primjenjivano proceduralno glasanje kako bi ga zaustavila.

Iličev je rekao kako o ljudskim pravima ne treba raspravljati Vijeće sigurnosti jer je to već nadležnost trećeg odbora 193-člane Opće skupštine i Vijeća za ljudska prava. On je kazao kako se ljudskim pravima bave razne mirovne misije, posebne političke misije te „ako bi pokušali povezati te mandate s ljudskim pravima možda bismo se mogli saglasiti (o sastanku)“.

„Ali općenita izjava da su međunarodni mir i sigurnost ugroženi kršenjem ljudskih prava nije istinita“, rekao je novinarima Iličev.

Upitan o predloženom sastanku, kineski ambasador pri UN-u Liu Jieyi je rekao: „Nastojimo to riješiti“.

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile kako će napustiti Vijeće za ljudska prava. Haley, koja će se obratiti Vijeću u junu, rekla je u četvrtak kako njen tim razmatra što je to tijelo dobro učinilo i „sve što su učinili a što je jednostavno besmisleno“.

„Ako ne budemo vidjeli promjene tada ćemo se povući. Ali mislim da zaslužuju znati što očekujemo od njih“, rekla je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO