SAD šalje novih 1.500 vojnika u Afganistan

Slanje novih trupa je planirano za ljeto 2017. godine. (EPA)

Američko ministarstvo odbrane na ljeto šalje novih 1.500 vojnika u Afganistan.

Vojnici Borbenog tima prve brigade, stacionirani u bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, bit će poslani u Afganistan u okviru operacije “Sljedbenik slobode”.

“Budući da je 1943. godine, u sklopu savezničkih napada na Siciliju i Anzio, ‘Đavolja brigada’ ispunila misije discipliniranom inicijativom, isto važi i danas. Brigada ‘Đavoli u širokim pantalonama’ su dobro obučeni, dobro opremljeni i spremni pomoći afganistanskim partnerima u misiji podrške”, rekao je pukovnik Toby Magsig, zapovjednik Borbenog tima prve brigade, 82. zračnog odjela.

Rusko oružje kod talibana

General John Nicholson, američki komandant u Afganistanu, naglasio je kako Rusija u Afganistanu snabdijeva talibane oružjem, namijenjenom za borbu protiv snaga koje podržava SAD.

Nicholson nije pružio detalje o ulozi Rusije u Afganistanu, ali je rekao da “ne bi mogao poreći” da miješanje Moskve uključuje snabdijevanje talibana oružjem.

Visokopozicionirani američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije novinarima u Kabulu, pozivajući se na informacije obavještajnih službi, da Rusija daje mitraljeze i drugo oružje koje, kako tvrdi, talibani koriste u južnim provincijama Helmand, Kandahar i Oruzgan.

Početkom mjeseca SAD je na položaje Islamske države Irak i Levant u Afganistanu bacio najveću konvencionalnu bombu, poznatu kao “majka svih bombi”, pri čemu je stradalo najmanje 36 boraca te naoružane grupe.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države bacile su najveću konvencionalnu bombu na položaje ISIL-a u Afganistanu, pri čemu je ubijeno 36 boraca te oružane grupe. Majka svih bombi, kako je zovu, bačena je iznad provincije Nangarhar. Afganistansko ministarstvo odbrane tvrdi da nije bilo civilnih žrtava.

Published On 14 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO