Video: ‘Izraelski udari’ na skladište oružja u Damasku

U zračnim napadima Izraela pogođeno je skladište oružja kojim upravlja libanska grupa Hezbollah u blizini aerodroma u Damasku, rekli su sirijski opozicijski izvori za Al Jazeeru.

Svjedoci navode da je ukupno pet udara izvedeno u četvrtak ujutro, 25 kilometara od centra grada.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra izvještava iz turskog grada Gazientepa, na granici sa Sirijom, da su opozicijski aktivisti objavili fotografije koje prikazuju veliku vatru na tom području.

“Još nema zvaničnog stava Vlade Sirije. Znamo da su Izraelci izvodili napade u prošlosti. Prošli je bio u januaru i meta mu je bila vojna baza Mezze. Također su 2015. godine pokrenuli napade u blizini Damaska i na Golanskoj visoravni, ubivši dva komandanta Hezbollaha, uključujući Jihada Mughniya, sina vrhovnog komandanta Hezbollaha Imada Mughniya, koji je također ubijen u Damasku 2008. godine”, javio je Ahelbarra. 

Obavještajni ministar Izraela Israel Katz rekao je za radio izraelske vojske: “Mogu potvrditi da je incident u Siriji u potpunosti u skladu s izraelskom politikom sprečavanja iranskog krijumčarenja naprednog oružja iz Sirije Hezbollahu.”

Katz, koji se javio iz SAD-a, gdje je na sastanku s američkim zvaničnicima, nije želio direktno komentirati eksploziju, ali je rekao da se “apsolutno slaže sa deklariranom politikom”, prenosi AP.

“Kada dobijemo ozbiljnu informaciju o planovima da se oružje prebaci Hezbollahu, mi ćemo djelovati. Ovaj incident u skladu je s tom politikom”, naveo je on, ne želeći potvrditi da njegova vlada stoji iza toga.

 Glasnogovornica izraelske vojske odbila je komentirati eksplozije.

Prethodni napadi Izraela

Agencija Reuters, pozivajući se na obavještajni izvor, navodi da se u skladištu koje je bilo meta napada nalazila značajna količina oružja koje Teheran redovno šalje zrakom.

Izvor je kazao da skladište dobija veliki dio naoružanja, koje se dijeli oružanim grupama koje podržava Iran, a koje vodi Hezbollah.

Kako dodaje Reuters, ova grupa ima hiljade boraca angažiranih u borbama protiv pobunjenika.

U maju 2013. godine Izrael je pogodio tri područja u predgrađima Damaska, navodno, da uništi iranske rakete za koje se vjerovalo da trebaju biti izručene Hezbollahu.

Aerodrom u Damasku također je pogođen u izraelskim napadima u maju 2013. godine.

Sirijska vojska u januaru 2016. saopćila je da je Izrael ciljao vojnu bazu Mezze, samo nekoliko kilometara od predsjedničke palače.

Izrael je i ranije gađao pozicije Hezbollaha u Siriji.

Vlada Sirije u januaru je upozorila da će odgovoriti na svaki napad na njenoj teritoriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO