Opozicija napreduje u Dara'i, evakuacija stanovnika

Oružana sirijska opozicija nedavno je osvojila dijelove četvrti Al-Manshiyah koji se nalaze nasuprot Dara'i al-Mahati (Al Jazeera)

Sirijske opozicione frakcije, okupljene pod komandom operativnog centra “Čvrsti bedem”, sve su bliže tome da prošire svoju kontrolu u strateški značajnoj četvrti Al-Manshiyah u mjestu Dara'a. U isto vrijeme sirijski režim vrši prisilnu evakuaciju stanovnika iz domova u okolnim četvrtima, gdje jača svoje položaje i grupira snage, pretvarajući ova naselja u svoje prve odbrambene linije.

U nekoliko proteklih dana snage sirijskog režima zauzele su desetine domova u četvrtima Sajnah i Sahari, koje graniče s Al-Manshiyahom. Građanima je dat rok tri dana da napuste svoje domove.

Jedan od stanovnika četvrti Sahari, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, kaže da naselje svjedoči intenzivnom raspoređivanju sigurnosnih snaga, posebno u višespratnicama, po kojima sirijski režim postavlja snajperiste. Prema njegovim riječima, snajperisti gađaju sve što se kreće na suprotnoj strani, koja je pod kontrolom sirijskog režima.

Oružana sirijska opozicija nedavno je osvojila dijelove četvrti Al-Manshiyah koji se nalaze nasuprot Dara'i al-Mahati. Također, u naselju je stacioniran velik broj oklopnih vozila, zbog čega se cijelo mjesto pretvorilo u vojnu zonu.

Izvor dodaje da su snage sirijskog režima tražile od desetina porodica da napuste svoje domove koji se nalaze prekoputa Al-Manshiyaha. Podignute su i zemljane barijere na rubu doline, a građanima je zabranjen ulazak u to područje.

Mogućnost povlačenja

Ovakvo ponašanje sirijskog režima izazvalo je bijes frakcija sirijske opozicije. Glasnogovornik operativnog centra “Čvrsti bedem” Hussein Abu-Shaima za Al Jazeeru kaže da snage sirijskog režima i strane milicije koje se bore na njihovoj strani već danima provode politiku evakuacije građana iz njihovih domova. Kaže kako je do toga došlo nakon što su opozicione frakcije osvojile blizu 80 posto teritorije u najvećoj četvrti u Dara'i, a to je Al-Manshiyah.

Dalje kaže da postoji mogućnost da će se snage sirijskog režima i milicije koje mu pomažu iznenada povući iz Al-Manshiyaha te se grupirati u zgradama i položajima u okolini naselja. Time bi režim izbjegao dodatno iscrpljivanje svojih boraca, pogotovo zato što u ovom naselju više ne kontrolira nijedan važniji položaj, osim vojnog prisustva na pojedinim višekatnicama.

Ovaj glasnogovornik opozicije otkriva da imaju informacije o povlačenju boraca libijskog Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde s položaja u Al-Manshiyahu. Njihovi borci trenutno se nalaze samo na pojedinim položajima u četvrti Sajnah i kasarni Panorama na sjeveru grada, dok su na borbenim linijama ostali borci sirijskog režima.

Assadovi borci nastoje grupirati svoje snage po visokim zgradama koje se nalaze naspram Wadi al-Zaidija, doline koja razdvaja Dara'u al-Mahati i Dara'u al-Baladi. Time bi spriječili bilo kakav pokušaj infiltracije opozicionih boraca iz Al-Manshiyaha u Dara'u al-Mahatu preko ove doline. Također, nastoje učvrstiti svoje položaje u Sajnahu, čime bi spriječili opozicione snage da napreduju dalje prema mostu Sajnah, koji vodi prema Dara'i al-Mahati, gdje se nalazi 132. tenkovska brigada.

Sirijska oružana opozicija pokrenula je 12. februara vojnu ofanzivu pod nazivom “Bolje smrt nego poniženje”. Cilj joj je preuzimanje kontrole nad Al-Manshiyahom i Sajnahom. Prema podacima operativnog centra “Čvrsti bedem”, od početka ove ofanzive stradalo je 215 oficira i vojnika sirijskog režima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rat u Siriji ulazi u četvrtu godinu, a najugroženija su djeca. Iz UN-a navode kako stotine hiljada djece ne pohađaju školu, a mnogi od njih prinuđeni su i prehranjivati svoje porodice.

Published On 29 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO