Merkel: Britanija neće imati ista prava kao zemlje EU-a

Njemačka kancelarka očekuje 'teške' pregovore sljedećih mjeseci (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Britance da se neće moći nadati istim pravima kao neka zemlja članica Evropske unije nakon Brexita, kritizirajući određene “iluzije” u tom smislu u Velikoj Britaniji u ovom trenutku.

“Treća zemlja neće imati ista prava ili veća od zemlje članice EU-a”, rekla je ona u Parlamentu u Berlinu prije evropskog samita, koji bi trebao odrediti crvenu crtu EU-a u pregovorima s Londonom o Brexitu.

“Možda mislite da je to očito, ali moram to, nažalost, reći ovako otvoreno, jer imam dojam da neki u Velikoj Britaniji još imaju iluzija o toj temi. Vjerovati da bi Velika Britanija mogla imati pogodnosti nakon izlaska iz EU-a kakve danas koristi bilo bi gubljenje vremena”, dodala je Merkel.

Očekuju se teški pregovori

Kancelarka je rekla da očekuje “teške” pregovore sljedećih mjeseci.

“U to nema sumnje”, rekla je ona.

Njemačka i ostale evropske zemlje ne namjeravaju dati Velikoj Britaniji puni i potpuni pristup unutrašnjem tržištu EU-a bez zadržavanja slobode kretanja evropskih građana u Velikoj Britaniji, što London odbija.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanska premijerka Theresa May zatražiće održavanje vanrednih parlamentarnih izbora osmog juna. Prijevremeni izbori su, kako je rekla, jedini garant stabilnosti Britanije u narednom periodu. Za održavanje izbora, prije redovnih 2020. godine, Theresi May će biti potrebna podrška parlamenta. Prema britanskom zakonu premijer može da raspiše izbore ukoliko dobije podršku dvije trećine poslanika. Dodaje kako promjena […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO