Indija uspješno testirala balistički projektil Agni-III

Agni-III jedna je od najsofisticiranijih i najpreciznijih raketa svoje klase. (EPA)

Indija je uspješno testirala raketu srednjeg dometa s nuklearnim kapacitetima Agni-III s otoka kod obale istočne države Odishe.

“Ispaljivanje s lansirne rampe za probne rakete s otoka Abdul Kalama dio je pokusnog korištenja rakete dometa 3.000 kilometara. Probu je izvela komanda Strateških snaga, uz podršku Organizacije za istraživanje i razvoj odbrambenih snaga”, saopćili su izvori agencije Xinhua.

Tokom testiranja ostvareni su svi ciljevi misije projektila dugog 17 metara, saopćili su isti izvori, dodajući da su parametri putanje Agnija-III praćeni radarima duž istočne obale zemlje.

Može nositi bojevu glavu

Agni-III jedna je od najsofisticiranijih i najpreciznijih raketa svoje klase i već je uvrštena u indijske oružane snage.

Ona je u stanju nositi bojevu glavu težine 1,5 tona na razdaljini većoj od 3.000 kilometara.

Razvijena kao nasljednik projektila Agni-II, raketa Agni-III opremljena je sofisticiranom navigacijom, sistemima navođenja i kontrole, skupa s računarskim sistemima na sebi, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije


Povezane

Peking, Šangaj i Teheran su među gradovima koji su od sada u dometu indijskih raketa. Uspješno testiranje rakete dugog dometa, koja može nositi bojeve glave, u Indiji je nazvano historijskim događajem. Vlada tvrdi da nema namjeru nikoga prva napasti, ali to nije velika utjeha zemljama poput  Pakistana i Kine. 

Published On 19 Apr 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO