Video: Američki borbeni avioni stigli u Estoniju

U Estoniju su prvi put sletjela dva borbena zrakoplova F-35, koji su najmoderniji ratni zrakoplovi američkih zračnih snaga.

Zrakoplovi su stigli kako bi sudjelovali u vojnim vježbama u ovoj maloj državi članici NATO-a u trenucima napetosti sa susjednom Rusijom, javlja AFP.

Navodi se da dužnosnici estonskog Ministarstva obrane ovaj potez vide kao naglašavanje posvećenosti Washingtona prema partnerima u NATO-u.

“Korištenje najmodernijih borbenih mlažnjaka SAD-a u Europi jamči suverenitet svih zemalja članica NATO-a”, rekao je ministar obrane Estonije Margus Tsahkna lokalnim medijima.

U martu stigli britanski vojnici

U Estoniju je u ožujku stigao prvi kontingent britanskih vojnika, u okviru snaga Sjevernoatlantskog saveza, u širokoj akciji koja je provedena kako bi se, kako su javile agencije, “Baltik obranio od Moskve”.

Približno 130 pripadnika vojske je stiglo u zračnu bazu Amari blizu estonske prijestolnice Talina.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tada je rekao kako NATO ne vidi opasnost od konvencionalnog vojnog napada u regiji Baltika, no proteklih mjeseci vojne snage NATO-a raspoređene su u ovoj regiji na granici s Rusijom.

Savez, kako je rekao, gotovo sve vrijeme smatra kako postoji opasnost od terorizma i cyber napada, ali ništa ne ukazuje kako bi moglo doći do nekog konvencionalnog vojnog napada na neku članicu NATO-a ili na baltičke države.

Izvor: Agencije