Šiitske jedinice zauzele drevni grad Hatru

Još se ne zna kolike su štete u drevnom gradu nanijeli pripadnici ISIL-a (AP)
Još se ne zna kolike su štete u drevnom gradu nanijeli pripadnici ISIL-a (AP)

Iračke provladine snage saopćile su da su vratile kontrolu nad drevnim gradom Hatra, koji se nalazio u rukama pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Snage narodne mobilizacije oslobodile su drevni grad Hatra, nakon žestokih sukoba sa neprijateljem”, navodi se u saopćenju paravojne organizacije, u kojoj prevladavaju šiiti, prenosi AFP.

Paralelno s ofanzivom iračkih snaga od oktobra, te milicije pokušavaju preuzeti grad Tal Afar, zapadno od drugog grada zemlje i pustinjske sektore koji se protežu do sirijske granice.

Uništavanje starina

U aprilu 2015. grupa ISIL je objavila video snimak koja pokazuje kako borci ISIL-a pijukom u Hatri uništavaju skulpture.

Još se ne zna kolike su štete nanijeli pripadnici ISIL-a.

Grad Hatra, koji se nalazi u pustinji jugozapadno od Mosula, najpoznatiji je po monumentalnim ruševinama prvog arapskog kraljevstva koje je nastalo u 2. stoljeću i koje su upisane na spisak svjetske baštine UNESCO-a.

Hatra je bila utvrđeni grad, koji se uspješno odbranio od invazije Rimljana zahvaljujući debelim zidovima i tornjevima sa strijelcima.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnici ISIL-a uništili su još jedan drevni grad, Hatru.Star je dva milenijuma i pod zaštitom UNESCO-a.Razaranje je nastavljeno nakon što su prethodno uništili još dvije drevne lokacije, Nimrud i Ninivu. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO