Privedeno više od 1.000 Gulenovih pristalica

Turski mediji navode da je u akciji specijalnih snaga učestvovalo više od 8.500 policajaca (AP)

Turska policija privela je 1.009 osoba zbog veza s pokretom Fethullaha Gulena u operacijama provedenim u 81 provinciji ove države, javljaju lokalne agencije i mediji.

Kako navode izvještaji, u simultanoj operaciji širom Turske mete su bile “strukture FETO-a [termin turskih vlasti za Gulenove pristalice] u policijskim snagama i većina privedenih su policajci”.

Turski mediji navode da je u akciji specijalnih snaga učestvovalo više od 8.500 policajaca te da je izdano 1.000 naloga za pritvaranje sumnjivih lica.

Ministar unutrašnjih poslova ove evroazijske države Suleyman Soylu rekao je da je 1.009 osoba, “tzv. imama”, privedeno u 72 provincije.

Mediji objašnjavaju da se kodno ime “imam”, titula koja se dodjeljuje muslimanskim vjerskim liderima, odnosi na titulu člana Gulenove organizacije koji ima velike odgovornosti, poput odnosa s određenim organizacijama i institucijama u Turskoj i inozemstvu.

Pokušaj državnog udara

Navodi se da se Gulen i njegova organizacija terete za organizaciju pokušaja vojnog udara u Turskoj 15. jula prošle godine.

Gulen se nalazi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji od 1999. godine.

Njegovu organizaciju u Turskoj tretiraju kao sigurnosnu prijetnju od decembra 2013. godine, kada je “grupa stupila na scenu kao izvođač dva pokušaja udara na demokratski izabranu vlast”, pišu turski mediji.

Tužitelji tvrde da je Gulenov pokret vodio dugu i široku kampanju za svrgavanje vlasti tako što je ubacivao svoje ljude u snage sigurnosti, zakonodavstvo, sudstvo, upravu i vojsku.

Izvor: Agencije