Meksiko dobio zeleno svjetlo za kontramjere SAD-u

Meksiko hitno pokreće preduzimanje kontramjera protiv uvoza iz SAD-a (AP)

Svjetska trgovinska organizacija dala je Meksiku “zeleno svjetlo” za uvođenje 160 miliona dolara vrijednih godišnjih trgovinskih carina protiv SAD-a, u znak odmazde zbog američke diskriminacije tunjevine uvezene iz Meksika.

Već duže od dvije decenije SAD zahtijeva da sva uvozna tunjevina ima certifikat “delfin siguran” (što znači da izlov tuna nije ugrozio delfine), u okviru kampanje za spašavanje vrsta koje su desetkovane zbog izlova, prenosi AFP.

Meksiko, međutim, tvrdi da SAD primjenjuje strožije standarde za meksičke izvoznike, koji su, i pored toga što su broj smrtnih slučajeva delfina sveli na minimalni nivo, i dalje diskriminirani od Sjedinjenih  Američkih Država, koje zahtijevaju dodatnu papirologiju i ponekad vladine posmatrače.

Odmah pokrenuti proceduru

Ministarstvo ekonomije Meksika je saopćilo da će odmah pokrenuti proceduru za preduzimanje kontramjera protiv uvoza iz SAD-a.

“Meksiko će odmah zatražiti dozvolu za suspenziju beneficija i paralelno će pokrenuti interne procedure koje su potrebne za stupanje na snagu kontramjera protiv uvoza proizvoda iz SAD-a”, navodi se u saopćenju Ministarstva ejinomije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije