Američki general: Rusija naoružava talibane

General Nicholson (lijevo) nije pružio detalje o ulozi Rusije u Afganistanu (AP)

Sjedinjene Američke Države moraju se suočiti s Rusijom zbog snabdijevanja talibana oružjem, namijenjenom za borbu protiv snaga u Afganistanu koje podržavaju SAD, kazao je američki visoki vojni zvaničnik.

Na konferenciji za medije uz ministra odbrane Jima Mattisa, general John Nicholson, američki komandant u Afganistanu, nije pružio detalje o ulozi Rusije u Afganistanu, ali je rekao da “ne bi mogao poreći” da miješanje Moskve uključuje snabdijevanje talibana oružjem, prenosi Fena agenciju Associated Press.

Visoko pozicionirani američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije novinarima u Kabulu, pozivajući se na informacije obavještajnih službi, da Rusija daje mitraljeze i drugo oružje koje, kako tvrdi, talibani koriste u južnim provincijama Helmand, Kandahar i Oruzgan.

Ublažavanje sankcija

Rusija negira da osigurava takav vid podrške talibanima, tvrdeći da su kontakti ograničeni na očuvanje sigurnosti i omogućavanje pomirenja tvrdokornih vjerskih fundamentalista i Vlade – u čemu Washington godinama nije imao uspjeha.

Rusija se također zalaže za ublažavanje globalnih sankcija talibanskim čelnicima koji dokažu da žele sarađivati.

Mattis je stigao u Afganistan u vrijeme kada administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa razmatra strategije za tu zemlju, u kojoj talibanski borci jačaju.

On se sastao sa predsjednikom Ashrafom Ghanijem i drugim visoko pozicioniranim afganistanskim zvaničnicima samo nekoliko sati nakon što su ministar odbrane te zemlje Abdullah Habibi i načelnik generalštaba Qadam Shah Shahim podnijeli ostavke zbog napada talibana na vojnu bazu u kojoj je ubijeno 140 vojnika.

Izvor: Agencije