Ministar: Rusija hakirala danske vojne službe

Grupa koja je izvršila hakiranje učinila je to pod nazivom APT28, odnosno 'Fancy Bear' (Reuters)
Grupa koja je izvršila hakiranje učinila je to pod nazivom APT28, odnosno 'Fancy Bear' (Reuters)

“Rusija je tokom 2015. i 2016. godine hakirala danske vojne službe i omogućila pristup e-mailovima zaposlenih u tim službama”, izjavio je ministar odbrane Danske Claus Hjort Frederiksen za danski list Berlingske, prenosi agencija Reuters.

Kako navodi agencija, izvještaj o tome objavljen je u vrijeme kada je nekoliko vlada zapadnih država, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju, optužilo Rusiju da je hakiranjem pokušavala utjecati na izbore u SAD-u. Te optužbe Moskva je više puta odbacila kao neosnovane.

U izvještaju jedinice za cyber-sigurnost u okviru Danske vojne obavještajne službe navodi se kako je “strani akter” špijunirao protiv danskih vlasti i dobio pristup dokumentima koji nisu pod oznakom ‘povjerljivo'”.

Iako država nije imenovana u izvještaju, Frederiksen je rekao da je to bila Rusija.

“Povezan je s obavještajnim službama ili centralnim organima Vlade Rusije i pokušaj da ih držimo na odstojanju neprestana je bitka”, rekao je on.

Nedovoljna sigurnost e-mailova

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Danske potvrdila je da je ministar tačno citiran, ali je dodala kako on za sada to neće dalje komentirati.

Agencija navodi kako pres-službe zvaničnog Kremlja nisu bile dostupne za komentar o izvještaju.

Frederiksen je rekao da je hakiranje podataka bilo moguće zbog nedovoljne sigurnosti e-mailova koji su sadržavali podatke koji nisu povjerljivi, što je otad usavršeno.

Grupa koja je izvršila hakiranje učinila je to pod nazivom APT28, odnosno “Fancy Bear” i bila je jedna od dvije grupe koje su, navodno, ilegalno ostvarile pristup e-mailovima američkih demokrata prošle godine, navodi agencija pozivajući se na danski list.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO