Hahn: EU bi mogla preispitati odnose s Turskom

Hahn je napomenuo da bi, lično, volio da ostavi otvorena vrata Turskoj (EPA)
Hahn je napomenuo da bi, lično, volio da ostavi otvorena vrata Turskoj (EPA)

Evropska unija upozorila je danas Tursku, kandidata za članstvo u tom bloku, da bi mogla da preispita, a možda i da “redefiniše” odnose s tom zemljom nakon što su ishodom nedavnog referenduma predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu odobrena dodatna ovlaštenja.

Ovo upozorenje uputio je komesar EU za proširenje Johanes Hahn nekoliko dana prije planiranih razgovora ministara 28 država članica EU o problematičnim odnosima tog bloka sa Ankarom, prenosi AFP.

“Došlo je vreme za temeljnu procjenu odnosa EU i Turske, a možda i za redefinisanje”, rekao je Hahn, dodavši da “trenutna situacija nije održiva, ni za Tursku ni za EU”.

“Sve opcije su otvorene, uključujući nastavak pregovora o pristupanju, naravno. Međutim, što se tih pregovora tiče, Turska mora da ispuni kriterijume”, istakao je evropski komesar.

Prema njegovim riječima, to bi moglo da uključi “novi format saradnje”, na primjer unapređenje carinske unije između EU i Turske.

Hahn je napomenuo da bi, lično, volio da ostavi otvorena vrata Turskoj, koja je još 1987. podnijela zahtjev za pridruživanje tom bloku, ali je pitanje njenog članstva u zastoju zbog pitanja demokratije i ljudskih prava.

Skandalozne izjave

Glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske Ibrahim Kalin izjavio je kako Turska neće dozvoliti da skandalozne izjave mržnje i pozivi na atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana postanu uvriježena retorika u Evropi, javlja Anadolija.

Francuski analitičar i politolog Philippe Moreau Defargas jučer je u televizijskom nastupu komentirao aktuelnu situaciju u Turskoj i tom prilikom iznio tvrdnje da je preostalo da u toj zemlji “izbije građanski rat ili da se desi ubistvo Erdogana”.

U današnjem obraćanju javnosti Erdoganov glasnogovornik Kalin je oštro kritikovao te izjave i kazao kako one nikako nisu politički komentari i analize, već dio nekog većeg plana.

“Nećemo dozvoliti takvu fašističku retoriku i u ime demokracije, volje naroda, morala i savjesti ćemo iskoristiti sva raspoložila sredstva u borbi protiv takve retorike i nećemo dozvoliti da ona postane normalna i prihvatljiva praksa”, poručio je Kalin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO