Duterte optužen za masovna ubistva

Iz Duterteovog kabineta kažu da je optužnica još jedan pokušaj da se osramoti filipinska vlada (AP)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte i jedanaest zvaničnika optuženi su u ponedjeljak pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) za masovna ubistva osumnjičenih za kriminalna djela i trgovinu drogom u ratu protiv droge koji je, prema procjenama, odnio više od 8.000 života. 

Tužbu protiv Dutertea podignuo je filipinski advokat, zastupnik plaćenog ubice pokajnika koji je radio u službi filipinskog predsjednika dok je bio gradonačelnik južnog grada Davaoa.

Advokat Jude Josue Sabio pozvao se na hiljade osumnjičenika koji su ubijeni od kada je Duterte postao predsjednik u junu 2016. godine.

Do sada je u ratu protiv droge ubijeno više od osam hiljada ljudi, piše agencija AFP.

Tom odlukom prvi je put filipinski predsjednik optužen za zločine protiv čovječnosti. Na njegovo djelovanje koje se protivi međunarodnim konvencijama ranije su upozoravali Ujedinjeni narodi, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, kao i mnogobrojna udruženja za ljudska prava.

Navodni pokušaj sramoćenja vlade

Njegov glasnogovornik Ernesto Abella odbacio je optužnicu kao još jedan pokušaj da se osramoti filipinska vlada.

“Tempiranje ove optužnice sumnjivo je i vjerovatno je određeno kako bi stvorile negativne vijesti uoči debitiranja Filipina na ASEAN-u”, rekao je glasnogovornik Dutertea.

Samit Saveza zemalja jugoistočne Azije održat će se idućeg vikenda.

Izvor: Agencije