Pjongjang prijeti da će potopiti američki nosač aviona

Sjeverna Koreja, Rakete, Lansiranje
U utorak se obilježava godišnjica osnivanja armije, a Pjonjang važne datume obilježava probama naoružanja (AP)

Sjeverna Koreja priopćila je u nedjelju kako je spremna potopiti američki nosač zrakoplova, kako bi demonstrirala svoju vojnu moć.

“Naše revolucionarne snage spremne su za borbu i za potapanje američkog nosača zrakoplova samo jednim napadom”, objavile su državne novine Rodong Sinmun u nedjeljnom komentaru, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Te novine su nosač zrakoplova usporedile s “grubom životinjom” i navele kako bi napad na njega bio “pravi primjer demonstracije snaga sjevernokorejske vojske“.

U Sjevernoj Koreji u utorak se obilježava 85. godišnjica osnivanja Korejske narodne armije, a Reuters podseća da je ta zemlja sve važne godišnjice obilježila probama naoružanja.

Australija ‘slijepo slijedi’ SAD

Sjeverna Koreja upozorila je Australiju zbog “slijepog” slijeđenja SAD-a te zaprijetila kako bi to mogao biti “samoubilački potez”, prenosi agencija Anadolija.

Prema sjevernokorejskojskoj novinskoj agenciji KCNA ova zemlje je optužila Australiju da “slijepo slijedi” SAD u nametanju restrikcija i gušenju razvoja Sjeverne Koreje.

“Ako Australija nastavi slijediti SAD u izoliranju i gušenje Sjeverne Koreje, to će biti samoubilački potez u pogledu ulaska u domet nuklearnog udara strateških snaga Sjeverne Koreje”, prenijela je sjevernokorejska agencija.

Ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop istakla je da nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju za njenu zemlju.

“Teško je od Ministarstva vanjskih poslova zemlje kao što je Sjeverna Koreja čuti neke lijepe riječi. Međutim, kada ste predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, onda morate paziti na riječi”, rekla je Bishop.

Zatočen još jedan Amerikanac

Zamjenik predsjednika SAD-a Mike Pence je tokom posjete Australiji u subotu kazao da “ukoliko Kina ne izađe nakraj sa Sjevernom Korejom, to će onda uraditi SAD i saveznici”.

Premijer Australije Malcolm Turnbull je rekao da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju za njegovu zemlju te je istakao kako bi Kina na tu zemlju trebala izvršiti veći pritisak.

Pjongjang je u petak zadržao u zatočeništvu američkog državljanina, javila je u nedjelju ujutro južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Time se broj državljana Sjedinjenih Američkih Država koje ova izolirana zemlja drži u zatočeništvu popeo na tri.

Riječ je o Amerikancu korejskog podrijetla, sveučilišnom profesoru, koji je mjesec dana boravio u Sjevernoj Koreji dogovarajući humanitarne aktivnosti, a koji je uhićen u međunarodnoj zračnoj luci u Pjongjangu, prilikom povratka u SAD, objavila je južnokorejska agencija.

Navodne subverzivne aktivnosti

Sjeverna Koreja, koja je dugo na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava, i ranije je zadržavala Amerikance u zatočeništvu kako bi izbjegla posjet visoke razine iz SAD-a, s kojim nema službeno uspostavljene diplomatske odnose.

Ovo je treće uhićenje američkog državljanina u posljednje vrijeme.

Dvojica Amerikanaca, koji su ranije uhićeni, a riječ je o jednom svećeniku i jednom studentu, osuđena su na dugogodišnje kazne zbog navodnih subverzivnih aktivnosti protiv Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije