Papa: Izbjeglički kampovi kao nacistički logori

Papa je pohvalio velikodušnost Italije i Grčke, prve evropske države u koje izbjeglice stižu na putu za Evropu (Reuters)
Papa je pohvalio velikodušnost Italije i Grčke, prve evropske države u koje izbjeglice stižu na putu za Evropu (Reuters)

Evropa čini samoubistvo zatvarajući svoje granice pred migrantima i izbjeglicama, rekao je papa Franjo i uporedio je neke prepune evropske prihvatne centre s nacističkim koncentracijskim logorima, prenose agencije.

U propovijedi je poglavar Rimokatoličke crkve pohvalio velikodušnost Italije i Grčke, prve evropske države u koje izbjeglice stižu na putu za Evropu, te je kritizirao međunarodne sporazume koji sprečavaju preraspodjelu izbjeglica i migranata širom Evrope.

Evropske prenapučene prihvatne centre uporedio je s nacističkim koncentracijskim logorima.

“Izbjeglički centri su koncentracijski logori jer su prepuni”, kazao je papa Franjo.

Ubistvo na Lezbosu

“Istina je, mi u Evropi smo civilizacija koja prestaje rađati djecu, ali ujedno zatvaramo vrata migrantima. To se zove samoubistvo.”

Prisjetio se zatim susreta s muškarcem i troje njegove djece lani, kada je posjetio izbjeglički logor na grčkom otoku Lezbosu.

Muškarac mu je rekao kako je musliman i kako su mu suprugu kršćanku “teroristi” zaklali pred očima jer je odbila odreći se križa.

Papa nije naveo državljanstvo tog muškarca, ali je dodao: “Ne znam da li je uspio napustiti taj koncentracijski logor.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO