Fatalni izraelski napad na sirijske snage

Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967., a 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala (Arhiva)
Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967., a 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala (Arhiva)

Izraelske snage izvele su u nedjelju napad na grupe bliske sirijskoj Vladi u okolini Quneitre, dva dana nakon što je Izrael izveo slične napade u istoj regiji.

Dopisnik Al Jazeere navodi kako su mete napada bili borci lojalni sirijskoj administraciji u području Naba al-Fawwar, provincija Quneitra, a koje se nalazi u 30 posto Golanske visoravni koje nije pod izraelskom okupacijom.

Tri borca Nacionalnih odbrambenih snaga sirijskog režima su poginula, a još najmanje dva ranjena u napadu, kazali su iz NDF-a agenciji AFP.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, potvrdio je napad, ali nije imao više detalja.

‘Odmazda za minobacački napad’

Pobunjeničke snage i druge oružane jedinice koje se bore protiv vlasti Bashara al-Assada kontroliraju veći dio područja Quneitre.

Izraelska vojska je u petak objavila kako je napala pozicije na teritoriji Sirije, u znak odmazde za minobacački napad u kojem je pogođen sjeverni dio okupirane Golanske visoravni.

“Izraelska vojska ciljala je izvor te vatre”, navodi se u saopćenju armije.

Sirijska zvanična novinska agencija Sana objavila je kako je Izrael u nedjelju pogodio položaje sirijske vojske u provinciji Quneitra na Golanskom platou i “napravio štetu”.

Agencija dodaje kako je izraelski napad došao “nakon što je spriječen pokušaj terorističkih grupa da upadnu na položaje sirijske vojske”.

Sirijska administracija označava pobunjenike i druge oružane grupe kao “teroriste” i optužuje Izrael da ih podržava.

Izrael je okupirao 1.200 kvadratnih kilometara sirijskog Golana 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata, i kasnije ga anektirao.

Tehnički još u ratu

Ovaj potez nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Približno 510 kvadratnih kilometara Golana je pod kontrolom Damaska.

Ove dvije države su tehnički još uvijek u ratu, premda je granica uglavnom bila tiha d0 2011. godine, kada je izbio rat u Siriji.

Od tada je sporadično izraelska strana bila na udaru, kako se objavljivalo, zalutalih metaka i granata, a Izrael je od nedavno počeo uzvraćati vatru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO