Britanija: Parlament podržao plan o izborima

Britanski parlament danas je velikom većinom, glasovima 522 poslanika, podržao prijedlog premijerke Therese May o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora u junu.

Protiv je bilo samo 13 poslanika, javlja Reuters.

Britanija je trebalo da održi redovne nacionalne izbore tek 2020. godine, ali je May u utorak predložila da prijevremeni izbori budu održani 8. juna ove godine kako bi ojačala svoj položaj u pregovorima sa EU o istupanju zemlje iz tog bloka.

Da bi prijedlog Therese May o održavanju vanrednih izbora bio usvojen, bilo je potrebno da ga podrži više od dvije trećine od ukupno 650 članova parlamenta, podsjeća britanska agencija.

Premijerka je ocijenila da bi se održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora u junu ove godine, umjesto 2020, izbjegla situacija u kojoj bi se zemlja istovremeno suočila s izborima i ključnim dijelom pregovora s Evuropskom unijom.

“Ako pogledate raspored, kada bi izbori bili održani 2020. godine, mi bismo se približavali najvažnijem dijelu pregovora (sa EU)”, rekla je May, javlja Reuters.

Proces Brexita

Britanska premijerka tvrdi da je namjera opozicionih stranaka da osujete proces Brexita, javlja AFP.

Prema planiranom rasporedu, Britanija bi trebala zvanično napustiti Evropsku uniju u martu 2019. godine.

Vanredni izbori u junu znače da se May neće morati ponovo suočiti sa glasačima do 2022. godine, čime joj se daje šire polje za manevriranje u završnom periodu pregovora o Brexitu.

Britanska premijerka saopćila je u utorak da će tražiti da se za 8. juni raspišu vanredni parlamentarni izbori, navodeći da Vlada ima pravi plan za pregovore o Brexitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Britanska premijerka Theresa May zatražiće održavanje vanrednih parlamentarnih izbora osmog juna. Prijevremeni izbori su, kako je rekla, jedini garant stabilnosti Britanije u narednom periodu. Za održavanje izbora, prije redovnih 2020. godine, Theresi May će biti potrebna podrška parlamenta. Prema britanskom zakonu premijer može da raspiše izbore ukoliko dobije podršku dvije trećine poslanika. Dodaje kako promjena […]

Published On 18 Apr 2017

Interaktivni prikaz pitanja o kojima će u narednom periodu pregovarati diplomate iz EU-a i Velike Britanije.

Published On 09 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO