Arhiva UN-a o ratnim zločinima: Velesile su odmah znale za logore

Poljska Vlada u egzilu, također pokazuju dokumenti, dostavila je UN-u nevjerovatno detaljne opise koncentracionih kampova kao što su bili Treblinka i Auschwitz (AP)

Dokumenti o ratnim zločinima koji otkrivaju rane dokaze o koncentracionim logorima tokom holokausta, a koji su prokrijumčareni sa istoka Evrope, nalaze se među desetinama hiljada dokumenata koji će po prvi put biti predstavljeni javnosti ove sedmice.

Arhiva komisije UN-a za ratne zločine, koja potiče još od 1943. i kojoj je bio zabranjen pristup, otvara se u Londonu, a njen katalog će se moći pregledavati na internetu.

U navedenim dokumentima se nalaze jedni od prvih zahtjeva za pomoć i pravdu od država koje su bile žrtve invazije poput Poljske i Kine, a manje od Velike Britanije, SAD-a i Rusije koji su na kraju koordinirali procesima u Nurembergu.

Arhiva je zatvorena krajem 40-ih godina prošlog stoljeća kada je Zapadna Njemačka postala ključni saveznik na početku Hladnog rata i korištenje arhive je bilo obustavljeno.

Približno u isto vrijeme, mnogim osuđenim Nacistima je odobreno rano oslobađanje nakon što je američki senator Joseph McCarthy lobirao za okončavanje suđenja za ratne zločine.

Krijumčareni dokumenti

Ovi dokumenti pokazuju prikupljanje dokaza o zločinima odmah nakon dogovora svjetskih sila o kreiranju UN-a 1942. godine i ukazuju kako su silovanje i prinudna prostitucija krivično gonjeni kao ratni zločini na tribunalima u Grčkoj, Filipinima i Poljskoj krajem 1940-ih, iako se smatralo kako je to bila zakonska inovacija nakon rata u BiH 1992-1995.

Poljska Vlada u egzilu, također pokazuju dokumenti, dostavila je UN-u nevjerovatno detaljne opise koncentracionih kampova kao što su bili Treblinka i Auschwitz, gdje su milioni Jevreja ubijeni u plinskim komorama.

Podaci su krijumčareni iz okupirane Istočne Evrope.

Pristup ovoj arhivi ranije su imali samo istražitelji koje je njihova država ovlastila i koji su imali dozvolu generalnog sekretara UN-a i nije im bilo dozvoljeno da kopiraju dokumente niti prave bilješke.

Izvor: Agencije