Veliko interesovanje za nekretnine bivše Jugoslavije u New Yorku

U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja (New York Post)

Za prodaju kuće u njujorškoj Petoj aveniji, jedne od dvije nekretnine koje su za prodaju oglasile Republika Srbija i ostale bivše države SFRJ, zainteresirano je šest potencijalnih kupaca, objavio je New York Post.

List navodi da se cijena za ovu kuću kreće i do 50 miliona dolara. U kući na Petoj aveniji bila je smještena Misija Srbije u Ujedinjenim nacijama, a, prema riječima Tristana Harpera iz agencije Douglas Elliman, kuća je netaknuta i onaj ko je kupi posjedovat će “dio historije New Yorka”.

On, međutim, nije želio otkriti identitet zainteresiranih kupaca, ali je naveo da su svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla.

Ova zgrada nalazi se na najprestižnijem mjestu u Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, s pogledom na Central Park, navodi list.

Sagrađena je na četiri sprata i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada u kojoj je sačuvan originalni enterijer pod zaštitom je države i grada New Yorka od 1969. godine. U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja, navodi list.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito za vrijeme boravka u New Yorku, a kupila ga je Federativna narodna republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine.

Prvi vlasnik guverner Long Islanda

Sagrađena je 1904. godine po arhitektonskom planu firme koja je projektirala plan njujorške centralne željezničke stanice i nadgledala radove na njoj.

Prvi vlasnik zgrade bio je guverner Long Islanda Robert Beekman Livingston, po kojem zgrada i nosi naziv “Beekmanova kuća”.

Vlasnik je bila i Emily Vanderbilt White, supruga Henryja Whitea, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji i jedna od kćeri Williama Vanderbilta, poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje njujorške centralne željezničke stanice.

Osim ovog objekta, na prodaju je oglašen još jedan dupleks na Park aveniji – penthouse koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine.

U pitanju je šestosobni dupleks-apartman, sa četiri kupatila, kojim su se svojevremeno koristili jugoslavenski ambasadori u UN-u, a čija je cijena, kako je Harper rekao New York Postu, blizu 20 miliona dolara.

List piše da su se prošle sedmice bivše države SFRJ konačno dogovorile da prodaju nekretnine u Petoj aveniji, ali da će budućem potencijalnom kupcu biti neophodni potpisi predstavnika svih tih država na ugovoru o kupovini.

New York Post navodi da bivše države SFRJ. osim nekretnina u New Yorku, prodaju i nekretnine u Japanu, Njemačkoj i Švicarskoj.

Izvor: Agencije