Turska će raspisati referendum o Evropskoj uniji

'Izmjene Ustava, koje su prihvaćene najvećim brojem glasova u historiji Turske, u korist su i za dobro naroda', kaže Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će Turska nastaviti svojim putem nakon referenduma, bez obzira na izvještaje Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

On se obratio hiljadama građana koji su došli pred predsjedničku palaču u Ankari kako bi mu čestitali pobjedu na referendumu održanom u nedjelju.

Tom je prilikom istakao kako je voljom 25,2 miliona birača u Turskoj prihvaćen prijedlog ustavne reforme i kako je time okončana rasprava o tom pitanju.

“Izmjene Ustava, koje su prihvaćene najvećim brojem glasova u historiji Turske, u korist su i za dobro našeg naroda. Sada je vrijeme da se svi zajedno okrenemo ka budućnosti”, poručio je Erdogan.

‘Mi ćemo nastaviti svoj put’

Osvrnuo se i na posmatračku delegaciju OSCE-a i kazao da bi ta organizacija “trebala znati gdje joj je mjesto”.

“U Evropi postoji jedna organizacija, OSCE. Sada ta organizacija priprema neki svoj izvještaj o referendumu. Umjesto da pišete kako je glasanje bilo ovakvo ili onakvo znajte gdje vam je mjesto i gledajte svog posla. Izvještaje s političkim sadržajima koje spremate mi nećemo ni gledati ni slušati. Mi ćemo nastaviti svoj put”, poručio je Erdogan.

Naglasivši kako Evropska unija drži Tursku na ulaznim vratima već 54 godine, Erdogan je poručio da će sjesti i razgovarati, ali da će i o tom pitanju raspisati novi referendum u Turskoj.

“Velika Britanija napravila je Brexit i ta zemlja napušta EU, čiji je bila osnivač. Norveška je izašla. Ko ima ingerencije za te odluke? Narod. I mi ćemo pitati narod i postupiti po volji naroda. Ili će hitno ispunjavati data obećanja ili će dobiti rezultat. Ovaj posao ne može se nastaviti na način da oni ispod ruke daju oružje i novac i pomažu teroristima”, poručio je turski predsjednik.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija u regiji.

Yildirim: ‘Jasna poruka naroda’

“Neka znaju oni koji se ne ustručavaju iznijeti stavove protiv Turske i pomažu teroriste u Siriji da Turska, bez obzira na posljedice, nikada neće dozvoliti djelovanje i organiziranje terorističkih struktura na njenim granicama. Jako će brzo shvatiti da su se prevarili oni koji su pomislili da posredstvom terorista koje koriste kao plaćenike mogu ugroziti ovu zemlju. Operacija ‘Štit Eufrata’ nije bila naša posljednja, već prva operacija koju smo proveli”, kazao je turski predsjednik.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je da je poruka naroda nakon održanog referenduma jasna.

On je rekao da je glasanje okončalo sve rasprave, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije