Tromjesečna beba pozvana na ispitivanje o terorizmu

Putovanje do Londona trajalo je gotovo deset sati, a greška je koštala i 3.000 funti (Reuters)

Ambasada SAD-a u Londonu pozvala je tromjesečnog dječaka na ispitivanje o terorizmu nakon što je njegov djed napravio grešku prilikom popunjavanja obrasca za vizu u elektroničkom sistemu za odobravanje putovanja.

The Guardian javlja da je porodica tromjesečnog Harveya Kenyon-Cairnsa namjeravala otputovati iz Velike Britanije u grad Orlando na Floridi.

Harveyev djed Paul Kenyon na pitanje “Da li namjeravate ili ste učestvovali u terorističkim aktivnostima, špijunaži, sabotaži ili genocidu?” kliknuo je na opciju “Da”, zbog čega je dječak koji živi u gradu Poyntonu pozvan na razgovor u Ambasadu SAD-a u Londonu.

“Nisam mogao vjerovati da nisu shvatili da je riječ o grešci i da beba od tri mjeseca ne može nikome nauditi”, rekao je 62-godišnji Kenyon, koji je naknadno shvatio šta se desilo.

Kaže da je putovanje do Londona trajalo gotovo deset sati, što je više od leta od Manchestera do Orlanda, a greška ih je koštala i 3.000 funti (3.537 eura).

Ispitani nije plakao

“To je zaista bila skupa greška, ali sam se nadao da će to Ambasada SAD-a primijetiti. Sumnjam da bi teroristi ionako prilikom popunjavanja obrasca izabrali opciju ‘da'”, rekao je Kenyon.

Dodao je da je dječak prilikom ispitivanja bio vrlo strpljiv i da nije plakao.

“Razmišljao sam o tome da ga na ispitivanje odvedem obučenog u narandžasti kombinezon, ali nisam bio siguran u smisao za humor zaposlenika Ambasade, pa sam odustao. Naravno da moj unuk nije učestvovao u genocidu ni u špijunaži. Doduše, nekoliko je puta sabotirao pelene, ali o tome nisam govorio u Ambasadi”, rekao je Kenyon.

Zbog toga što viza nije stigla na vrijeme kad je planiran let Kenyona i njegove supruge, dječak je s roditeljima otputovao nekoliko dana kasnije.

Izvor: Agencije