Ruska televizija proglasila Trumpa opasnijim od Kim Jong-una

Zeid je u oktobru rekao da bi Trump bio "opasan sa međunarodnog stanovišta" (AP)

Ruske nade u dobre odnose sa Sjedinjenim Državama pod predsjednikom Donaldom Trumpom polako su nestale, a državni mediji koji su slavili njegovu pobjedu sada objavljuju suprotne stavove, pa su ga proglasili strašnijim od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, prenosi Hina.

Trumpove odluke o raketnom napadu na rusku saveznicu Siriju i bacanju divovske bombe na Afganistan te nastavak Obamine politike u vezi s Krimom izgleda da su pokopali ruske nade u približavanje Kremlja i Washingtona.

Ako se državna televizija uzme kao faktor, Trumpova žestoka retorika u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom i slanje mornaričkih snaga u regiju dokrajčili su ruske nade da bi se on mogao manje petljati u unutrašnja pitanja drugih država od svojih prethodnika.

Dmitrij Kiseljov, voditelj glavnih vijesti sedmice na kanalu Rusija 1, smatra se vodećim glasom Kremlja u medijima. On je već počeo s odvraćanjem od “Trumpomanije” i kritiziranjem američkog predsjednika.

Nuklearni rat

Kiseljov, koji je nekada slavio Trumpa zbog njegove “nezavisnosti”, u nedjelju je u prvoj emisiji nakon posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Moskvi znatno preokrenuo stav prema američkom predsjedniku.

“Svijet je za dlaku udaljen od nuklearnog rata”, rekao je ruski novinar.

“Rat može izbiti kao rezultat konfrontacije između dviju ličnosti: Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Obojica su opasna, no ko je više? Trump je”, rekao je Kiseljov.

Američkog predsjednika nazvao je “impulsivnijim i nepredvidljivijim” od sjevernokorejskog čelnika, s kojim dijeli nekoliko negativnih osobina, poput “ograničenog međunarodnog iskustva” i “spremnosti na rat”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije htio komentirati koliko se Kiseljovljevi stavovi poklapaju sa stavovima službene Moskve.

“Njegovo je stajalište blisko, no ne uvijek”, naglasio je Peskov.

No, činjenica da je Kiseljovu omogućeno toliko slobodnog prostora za žestoku retoriku u vezi s Trumpom indikator je koliko je Kremlj bijesan zbog toga što američki predsjednik nije održao svoje obećanje o boljim odnosima s Moskvom, prenosi Hina.

Ruski televizijski voditelj tvrdi da je Kim Jong-un manje strašan od Trumpa jer je spreman na razgovore, nije napadao druge države i nije slao armadu na američku obalu.

“Kim Jong-un, na kraju krajeva, na svojoj je teritoriji. Ne planira napasti nikoga samo radi napada”, kazao je Kiseljov, koji je jednom rekao da bi Moskva mogla pretvoriti SAD u radioaktivni pepeo.

Stav stanovništva

I drugi ruski mediji koji su pod kontrolom Kremlja u proteklom periodu prestali su biti oduševljeni Trumpom, no čini se da Kiseljov uvodi antitrampovske standarde, te je pritom najžešći.

Ankete pokazuju da je negativno izvještavanje o Trumpu promijenilo i stav stanovništva, koje većinu informacija dobija posredstvom televizije.

Istraživanje državnog anketara VtsIOM-a u ponedjeljak je pokazalo da je postotak onih koji negativno gledaju na Trumpa u mjesec dana skočio sa sedam na 39 posto.

“Američki raketni napad na Siriju bio je hladan tuš za mnoge Ruse”, ističe Valerij Fjodorov, izvršni direktor te istraživačke agencije.

“Agresivno ponašanje Donalda Trumpa vratilo je nepovjerenje i loš stav prema Americi, ono što karakterizira rusko društvo posljednja dva desetljeća”, dodao je.

Ruski zvaničnici ističu da se mnogi dijelovi Trumpove politike ne razlikuju od Obamine, no, uprkos tome što se stvari ne razvijaju onako kako su očekivali slušajući Trumpove predizborne govore, ruski političari i dalje žele poboljšati odnos sa SAD-om.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je kritizirao Pjongjang zbog “bezobzirnog djelovanja”, no jasno je izrazio kako Moskva želi da Trump smiri napetosti.

“Stvarno se nadamo da se u Sjevernoj Koreji neće ponoviti ona vrsta unilateralnog djelovanja koju smo vidjeli u Siriji te da će SAD slijediti onaj smjer koji je predsjednik Trump više puta naglašavao u svojoj predizbornoj kampanji”, naglasio je ruski ministar.

Izvor: Agencije