Rusija će tražiti objašnjenje o istrazi u Siriji

Iznenadio sam se kad sam čuo da se ruska advokatica okrivljuje za sastanak s Trumpovim sinom, rekao je Lavrov (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija zahtijevati objašnjenje povodom istrage o navodnoj upotrebi hemijskog oružja prilikom napada u Siriji, koju provodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

“Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson nedavno je okrivio Vladu Sirije za napad hemijskim oružjem, kao i Rusiju i Iran, koji podržavaju Damask, ali nije pružio dokaze za to već je samo kazao da su britanski eksperti već proučili uzorke prikupljene na licu mjesta i zaključili da su prilikom napada upotrijebljeni sarin ili neka slična supstanca”, rekao je Lavrov.

Kazao je da će zbog toga tražiti objašnjenje o tome šta se dešava.

“Podnijet ćemo zahtjev u kojem ćemo tražiti objašnjenje o tome šta se dešava. Očekujem odgovor. Situacija nije laka, ali nadamo se da većina zemalja razumije šta se dešava. Nikome nećemo dozvoliti da remeti napore usmjerene ka rješavanju sirijske krize, a koji se zasnivaju na rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Lavrov.

Razgovori o Siriji u Ženevi

Rusija očekuje da će održati trilateralne razgovore o sukobu u Siriji s predstavnicima SAD-a i UN-a 24. aprila u Ženevi, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura pristao je na te razgovore, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

Rusiju bi na tom sastanku trebao predstavljati Genadij Gatilov, također zamjenik šefa ruske diplomatije.

Datum je još uvijek provizoran jer Rusija čeka potvrdu SAD-a, javlja agencija Tass.

Lavrov je također izjavio da se nada da SAD neće djelovati jednostrano kad je u pitanju rješavanje problema sa sjevernokorejskim balističkim i nuklearnim programom.

“Nadam se da neće biti nikakvih jednostranih akcija, poput onih kakvima smo nedavno svjedočili u Siriji”, kazao je Lavrov.

“Ne prihvatamo niti odobravamo nuklearne i balističke eskapade Pjongjanga, kojima se krše rezolucije UN-a, no to ne znači da je zato moguće kršiti međunarodno pravo upotrebom sile prema Sjevernoj Koreji”, rekao je šef ruske diplomatije.

Pjongjang da ne testira Trumpovu odlučnost

Američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak je, za vrijeme posjete demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje, kazao da SAD želi održati sigurnost “mirnim načinom, zahvaljujući pregovorima”, no da “su na stolu sve opcije” kad je u pitanju odnos prema Sjevernoj Koreji.

Podsjetio je da Pjongjang ne bi trebao testirati “odlučnost” američkog predsjednika Donalda Trumpa kad je u pitanju nuklearno oružje, a ni snagu američke vojske.

“Ako tu izjavu interpretiramo kao prijetnju po kojoj će se jednostrano upotrijebiti sila… to je bez sumnje vrlo opasan put”, smatra Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je sve strane na suzdržanost kako bi se izbjegla bilo kakva aktivnost koja se može protumačiti kao provokacija.

Pozvao je na međunarodni angažman na rješenju krize.

Izvor: Agencije