Pjongjang spreman odgovoriti na svaki vid rata

Han Song-ryol upozorio je da bi izbio sveobuhvatni rat ako bi SAD bio 'dovoljno neoprezan da upotrijebi vojna sredstva' (AP)

Pjongjang će nastaviti vršiti raketne probe uprkos osudi međunarodne zajednice i povećanju vojnih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Han Song-ryol.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru on je kazao da Pjongjang neće prihvatiti nikakve naredbe iz SAD-a te da se njegova zemlja može i hoće braniti ako to bude potrebno.

“Tražimo mir, ali nećemo moliti za njega. Branit ćemo mir i sigurnost svoje nacije vlastitim resursima. Naša vojska u stanju je maksimalne pripravnosti da odgovori na nagomilavanje američkih trupa. Ako primijetimo bilo kakav napad na naš suverenitet, vojska će pokrenuti nemilosrdne udare na američke agresore gdje god oni bili, bilo u Americi, vojnim bazama na Korejskom poluotoku ili Japanu”, rekao je Han.

Moguć ‘sveobuhvatni rat’

“Vršit ćemo još raketnih proba, na sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou”, kazao je on ranije za BBC.

Upozorio je da bi izbio sveobuhvatni rat ako bi SAD bio “dovoljno neoprezan da upotrijebi vojna sredstva”.

Sjeverna Koreja spremna je odgovoriti na “svaki vid rata” koji bi pokrenula američka vojna akcija, izjavio je ranije u ponedjeljak izaslanik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama nakon upozorenja američkog potpredsjednika Mikea Pencea da ne stavlja na probu odlučnost SAD-a.

“Ako se SAD usudi izabrati vojnu akciju… Sjeverna Koreja spremna je odreagirati na svaki vid rata koji poželi SAD”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik sjevernokorejskog ambasadora, prenio je AFP.

Pence je ponovio na granici između Sjeverne i Južne Koreje, dan nakon neuspjelog lansiranja rakete Sjeverne Koreje, da je “era strateškog strpljenja” s Pjongjangom gotova.

“Postojao je period strateškog strpljenja, ali je era strateškog strpljenja gotova”, rekao je Pence.

Trump: ‘Neka se Kim ponaša kako treba’

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je savjetovao sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu da se ponaša kako treba, dok SAD zaoštrava ton zbog balističkih i nuklearnih programa Pjongjanga.

“Imate li poruku za Kim Jong-una?”, pitao je jedan novinar republikanskog predsjednika, koji je učestvovao na tradicionanom uskrsnom kotrljanju jaja na tratinama oko Bijele kuće.

“Neka se ponaša kako treba”, odgovorio je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije