Pence: Lansiranje rakete je provokacija Pjongjanga

Pence je stigao u Južnu Koreju u sklopu desetodnevne azijske turneje (Reuters)

Američki potpredsjednik Mike Pence nazvao je provokacijom pokušaj Sjeverne Koreje da lansiranjem rakete pokaže vojnu moć, javlja agencija AP.

On je ukazao na to da, iako se radilo o neuspješnom testiranju rakete, ono potvrđuje veliki rizik sa kojim se suočavaju vojnici SAD-a i Južne Koreje raspoređeni u regionu.

Pence je stigao u Južnu Koreju u sklopu desetodnevne azijske turneje, a u danima kada su u regiju poslane dodatne američke vojne snage.

‘Sloboda će prevladati’

“Provokacija je samo podsjetnik na rizik sa kojim se suočavamo svaki dan braneći slobodu naroda Južne Koreje i SAD-a u ovom dijelu svijeta“, rekao je Pence.

On je potvrdio da je dva puta razgovarao sa predsjednikom Donaldom Trumpom, dok je trajao neuspješni pokušaj lansiranja rakete u Sjevernoj Koreji u subotu.

“Uz liderstvo predsjednika Trumpa, naša volja nikada nije bila jača, naša predanost savezništvu sa hrabrim narodom Južne Koreje nikada nije bila veća. Uz Božiju pomoć sloboda će prevladati na ovom poluotoku“, poručio je američki potpredsjednik.

Izvor: Agencije