Opozicija podijeljena o širenju ovlasti Erdogana

Glasači su izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsjednički (EPA)

Vođa turske opozicione nacionalističke partije MHP Devlet Bahceli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsjedničkih ovlaštenja “nesumnjivo uspješno dostignuće” i da ga kao takvo treba poštovati.

Bahceli, koji je podržao ustavne promjene, u saopštenju je naveo da, pošto su rezultati pokazali pobjedu predloženih ustavnih promjena, glasači su slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsjednički. 

On je dodao da je, ishodom referenduma, Turska odbacila pritisak, prijetnje i ucjene cijelog svijeta da se “progura” protivljenje izmjenama Ustava.

Istovremeno, dvije glavne opozicione partije traže ponovno brojanje glasova.

Cavusoglu pozdravlja rezultate

Prokurdska Demokratska partija (HDP) rekla je da će osporiti dvije trećine glasova, rekavši da “postoje indikacije da je tri do četiri posto glasova izmanipulisano”, javlja AFP.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Bulent Tezcan kritikovao je “nepravilnosti” izbornih vlasti, dok je drugi zamjenik iste stranke Erdal Eskunger rekao da mogu osporiti do 60 posto glasova.

Ministar vanjskih poslova Turske Melvut Cavusoglu pozdravio je pobjedu svoje vlade na referendumu kao rođenje “nove Turske”.

Cavusoglu se sinoć obratio grupi pristalica u svom rodnom gradu Antaliji, rekavši: “Od sada, zaista postoji nova Turska. Bit će stabilnosti i povjerenja u novoj Turskoj”, prenosi AP.

Izvor: Agencije