Mediji: Kineski i ruski brodovi prate Trumpovu armadu

Američki predsjednik poslao je u tu regiju grupu brodova Mornarice SAD-a, na čelu s nosačem aviona 'Carl Vinson' (EPA)

Kina i Rusija poslale su špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka sjevernokorejskim vodama, navode japanski mediji u trenutku kad rastu tenzije zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je u tu regiju grupu brodova Mornarice SAD-a, na čelu s nosačem aviona Carl Vinson, što se smatra signalom Pjongjangu, a tu grupu opisao je kao “armadu”, dodavši da su poslane i podmornice, koje su “daleko moćnije od nosača aviona”, navodi britanski Telegraph.

List Yomiuri Shimbun tvrdi, pozivajući se na “više izvora u Vladi Japana”, da su Kina i Rusija “poslale obavještajne brodove svojih mornarica kako bi krenuli u potjeru za američkim nosačem aviona Carl Vinson“.

Zabrinutost Kine

Kineski i ruski brodovi “jačaju aktivnosti upozoravanja i nadzora u vodama i zračnom prostoru u toj oblasti”, navodi najveći japanski dnevnik, prema pisanju Japan Newsa, sestrinske publikacije na engleskom jeziku.

Peking je zatražio pomoć Rusije u cilju sprečavanja krize zbog Sjeverne Koreje prošle sedmice, dok u Kini raste zabrinutost da je američki predsjednik na putu da sa Sjevernom Korejom uđe u sukob zbog programa naoružanja Pjongjanga, navodi Telegraph.

Istovremeno, pojavili su se navodi da su turističke kompanije u Kini obustavile vođenje turističkih grupa u Sjevernu Koreju, koja je ranije bila popularno odredište kineskih turista, podsjeća agencija Tanjug.

Mediji su prošle sedmice objavili navode da je kineska nacionalna aviokompanija Air China obustavila letove iz Pekinga do Pjongjanga jer se broj putnika drastično smanjio.

Izvor: Agencije