McMaster: SAD će i dalje podržavati Afganistan

Ghani je rekao McMasteru da je terorizam ozbiljna prijetnja za region i svijet (Reuters)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Herbert Raymond McMaster sastao se sa afganistanskim zvaničnicima u Kabulu, a u vezi razgovora o planovima administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za vojnu akciju u Afganistanu.

McMasterova posjeta, prva je posjeta Trumpovog visokog zvaničnika Afganistanu, a događa se samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države bacile “majku svih bombi” na kompleks tunela na istoku Afganistana.

McMaster se sastao sa predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i drugim visokim zvaničnicima Afganistana kako bi razgovarali o bilateralnim problemima, sigurnosti, antiterorizmu, reformama i razvoju, navodi se u saopćenju iz predsjedničke palate.

Prijetnja za region i svijet

On je pohvalio napore protiv korupcije i uvjerio Ghanija da će SAD i dalje podržavati i sarađivati sa Afganistanom oko brojnih problema, prenosi Reuters.

Ghani je rekao McMasteru da je terorizam ozbiljna prijetnja za region i svijet, a da će, ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci, biti pogođene generacije ljudi, navodi se u saopćenju.

Na vrhu liste prijetnji afganistanskoj sigurnosti su droga i korupcija, kazao je Ghani zvaničnicima u posjeti.

Afganistanska vlada Talibane i ISIL naziva terorističkim organizacijama, a afganistanske snage su se borile da obuzdaju talibanske pobunjenike nakon povlačenja većine međunarodnih trupa 2014. godine.

Na vrhuncu 2011. godine, Sjedinjene Države su u Afganistanu imale stacioniranih 100.000 vojnika, dok je sada prisutno otprilike 9.000 vojnika koji su tu zbog obuke i savjetovanja afganistanskih snaga.

Izvor: Agencije