Karzai: Američka ‘superbomba’ zločin je nad Afganistancima

Hamid Karzai
Karzai je kritizirao Vladu Afganistana što je dopustila upotrebu bombe (AP)

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u ponedjeljak da SAD upotrebljava Afganistan kao poligon za testiranje oružja, nazivajući nedavnu upotrebu najveće nenuklearne bombe ikad “velikim zločinom protiv afganistanskog naroda”.

Prošle sedmice zračne snage SAD-a izbacile su masivnu zračnu bombu GBU-43 u istočnoj pokrajini Nangarhar, navodno ubivši 45 članova oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Karzai se u intervjuu za AP usprotivio toj odluci, rekavši da se SAD “s krajnjim nepoštovanjem odnosi prema našoj zemlji testirajući u njoj oružje za masovno uništenje”.

Ured predsjednika Ashrafa Ghanija saopćio je da je bombardiranje predstavljalo “tijesnu saradnju” između američke vojske i Vlade Afganistana u operaciji i da je ono izvedeno pažljivo kako bi se izbjegle bilo kakve civilne žrtve.

Karzai je, međutim, oštro kritizirao Vladu Afganistana što je dopustila upotrebu bombe.

‘SAD može činiti što želi’

“Kako vlada jedne zemlje može dopustiti upotrebu oružja za masovno uništenje na svojoj teritoriji? Kakav god razlog bio, kakav god cilj, kako može to dopustiti? To je jednostavno nezamislivo”, kazao je on.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je operaciju “veoma, veoma uspješnom misijom”, ali je Karzai imao samo oštre riječi za novog američkog čelnika.

“Moja je poruka američkom predsjedniku da je on počinio golem zločin protiv afganistanskog naroda, protiv drugih ljudi. Ako nas Vlada SAD-a smatra ljudskim bićima, oni su onda počinili zločin nad ljudskim bićima. Ali, ako nas smatraju manje vrijednim ljudskim bićima, oni, naravno, mogu činiti ono što požele”, izjavio je bivši afganistanski čelnik.

Izvor: Agencije