Hollande: Sačuvati, a ne žrtvovati Evropu

Hollande je prisustvovao komemoraciji jedne bitke na sjeveru Francuske iz Prvog svjetskog rata (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je pojedinim predsjedničkim kandidatima, koji prijete da će napustiti eurozonu i Evropsku uniju ukoliko pobijede na izborima naredne sedmice, da bi “Evropu trebalo sačuvati, a ne žrtvovati”.

“Hajde da je sačuvamo umjesto da ona bude žrtveni jarac”, rekao je Hollande, koji je prisustvovao komemoraciji jedne bitke na sjeveru Francuske iz Prvog svjetskog rata.

On je, tom prilikom, ukazao na zasluge Evrope “što nas je štitila od rata”, prenio je AFP.

Predizborna kampanja uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj počela je 10. aprila. Izbori će biti održani 23. aprila.

Podjednak pristup medijskom prostoru

Svi predsjednički kandidati tokom kampanje imaju pravo postavljati metalne bilborde na javnim mjestima predviđenim za reklame, kao i provoditi druge predizborne aktivnosti i skupove širom zemlje.

Svaki od 11 predsjedničkih kandidata u predizbornoj kampanji smije potrošiti maksimalno 16,8 miliona eura, a dva kandidata koji uđu u eventualni drugi krug izbora moći će potrošiti po dodatnih 22,5 miliona eura.

Tokom kampanje kandidati ne smiju primati više od 4.600 eura po donatoru.

Mediji su dužni svim kandidatima osigurati podjednak pristup medijskom prostoru, a ankete javnog istraživanja moći će se objavljivati do dana uoči izbora.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan 23. aprila, a ako niko od 11 prijavljenih kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu, dva kandidata s najviše osvojenih glasova ući će u drugi krug, koji će biti održan 7. maja.

Izvor: Agencije