Djeca iz Srbije ‘zarobljena’ na Kipru

Djeca bi naredna dva dana trebala biti smještena na grčkom dijelu otoka (Al Jazeera)

Trinaestero djece iz Srbije od nedjelje navečer “zarobljeno” je na aerodromu u Larnaki na Kipru jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili preći u turski dio otoka, potvrdila je Ambasada Srbije u Nikoziji.

“Upravo nam je potvrđeno u Ambasadi Srbije na Kipru da je grupa dece, koja je iz Srbije trebala da u okviru kulturno-umetničkog društva poseti severni deo Kipra, ‘zarobljena’ pre pasoške kontrole, odnosno nije im dozvoljen ulazak u zemlju jer su pokazali pozivno pismo u kojem se navodi da idu na sever”, potvrđeno je Al Jazeeri.

‘Carinik pravio probleme’

Kako je za agenciju Tanjug objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije na Kipru, djeca iz Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, uzrasta od 9 do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebala biti smještena na grčkom dijelu otoka.

“Deca je trebalo da gostuju nekom kulturno-umetničkom društvu na ‘okupiranoj’ strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo”, rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebao dobiti tokom dana.

Kako pišu beogradski mediji, vođa puta i direktor KUD-a “Izvor” Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo gostovati na festivalu folklora u mjestu Girne (na grčkom Kirenija).

“U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe prošao je bez problema. Međutim, odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu”, objasnio je Tošić.

Tošić je na svom Facebook-profilu ranije naveo da su djeca dobro.

Kazao je da je stupio u kontakt s organizatorom festivala, koji mu je rekao da se nikada nije desilo da zadrže grupu.

Apel za pomoć

“On [organizator] čini sve da nas izvuče sa aerodroma što pre. Ovim putem Vas molim, pošto naša ambasada ne radi danas ovde, ne možemo stupiti u kontakt sa njima, ko ima bilo koga da poznaje u Ministarstvu inostranih poslova da stupi u kontakt i da nam pomognete da rešimo ovaj problem”, apelirao je Tošić.

On je roditelje obavijestio da su zadržani na aerodromu i da ih carinik nije htio pustiti da prođu carinsku kontrolu.

“Deca su dobro, sada ćemo otići na ručak”, dodao je Tošić.

Izvor: Al Jazeera i agencije