Japan vježba evakuaciju u slučaju napada S. Koreje

Vojska Sjeverne Koreje je ranije zaprijetila da će "nemilosrdno opustošiti" Sjedinjene Države ukoliko odluče da napadnu tu zemlju (Arhiva)

Japan će izvesti još jednu vježbu evakuacije, ovaj put kako bi se stanovnici Nagasakija pripremili za evakuaciju u slučaju sjevernokorejskog napada.

Ovo je druga vježba koju će ova zemlja provesti nakon što su rastuće tenzije na Korejskom poluotoku povećale zabrinutost zbog sljedećeg sjevernokorejskog lansiranja projektila, javila je novinska agencija Kyodo.

Kako navodi ova agencija, vježba će simulirati raketni napad Sjeverne Koreje na ovaj japanski grad. Japan je s vježbama evakuacije započeo u martu.

Prijetnja SAD-u

Vojska Sjeverne Koreje je ranije zaprijetila da će “nemilosrdno opustošiti” Sjedinjene Države ukoliko odluče da napadnu tu zemlju, u vrijeme kada se grupa američkih nosača aviona kreće ka regionu zbog porasta zabrinutosti da bi Pjongjang mogao da izvrši šestu nuklearnu probu.

Prethodno je američka televizija NBC News, pozivajući se na upućene obavještajne američke zvaničnike, objavila da je SAD spreman da pokrene preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Sjevernu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon je odbio da komentira tvrdnje te američke televizije.

Američki obavještajni zvaničnici su dodali da su postavljena dva razarača SAD-a 480 kilometara od obale Sjeverne Koreje koji imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa Tomahawk na teritoriju te zemlje.

Izvor: Agencije